Hoppa till sidans innehåll

RF:s förtjänsttecken till 7 blekingska trotjänare

27 MAJ 2019 18:20
100 idrottsledare från hela landet tilldelades Riksidrottsförbundets högsta utmärkelser vid helgens Riksidrottsmöte i Jönköping. Utmärkelsen delas ut vartannat år till 100 välförtjänta idrottsledare under högtidliga former.
 • Uppdaterad: 27 MAJ 2019 18:20

För att få förtjänsttecknet krävs att man varit föreningsledare i minst 30 år, distriktsförbundsledare i minst 25 år, ledare i Riksidrottsförbundet eller något specialförbund i minst 20 år eller representerat svensk idrott internationellt i minst 15 år. Dessutom ska man ha fått sitt eget förbunds högsta utmärkelse innan man kan komma ifråga.

Bland årets mottagare finner vi inte mindre än 7 blekingar!
Foto på jubilarerna på plats i Jönköping bifogas. På bilden tillsammans med Jeanette Andréasson Sjödin, ordförande Blekinge Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna samt Patric Nilsson, distriktsidrottschef. En gruppbild på samtliga förtjänstteckenmottagare på plats i Jönköping finns också tillgängligt i Bildbyråns arkiv.
Under lördagen fick samtliga jubilarer ta del av ett minnesvärt jubilarprogram med besök i Gränna och på Visingsö. Både då och under kvällens högtidsceremoni och middag blev det många och långa samtal jubilarerna emellan kring deras mångåriga ledarskap. Kjell Amilon och Ulf Karlsson fick särskild uppmärksamhet under kvällen av företrädare för Svenska Seglarförbundet.
Tommy Ericsson och Örjan Nilsson hade förhinder att delta i Jönköping.

Blekinges förtjänstteckenmottagare 2019
 • Kjell Amilon, Kallinge
  Segling är sporten för vår jubilar, men han har också varit verksam inom Svenska Aeroklubben och då är det flygsport som gäller. På klubbnivå är det annars Ronneby Segelsällskap som är hans klubb. Han har varit verksam under 41 år och han har också varit verksam i såväl Blekinge Seglarförbund som i Svenska Seglarförbundet. Favoritidrotten är segling och hans favorit bland idrottare är starbåtsseglaren Fredrik Lööf.

 • Tord Andersson, Sölvesborg
  Under 30 år har vår jubilar lagt en stor del av sin tid på fotboll i allmänhet och Mjällby AIF i synnerhet. Men det har också blivit några år i Svensk Elitfotbolls styrelse och i SvFF:s TU och licensnämnd. Det idrottsminne han helst återvänder till är när Mjällby AIF för första gången gick upp i allsvenskan. Året var 1979.

 • Tommy Ericsson, Karlshamn
  Under inte mindre än 60 år har han varit sin förening Hällaryds IF trogen och idrotten som gäller är fotboll. Hans personlige idrottsfavorit är Gunde Svan och som bästa idrottsminne plockar han gärna fram när hans förening 2015 tog steget upp i division 3.

 • Lennart Flygare, Jämjö
  Här kan vi presentera en gammal pingisledare som verkat i Jämjö BTK och Blekinge Bordtennisförbund i totalt 33 år. Hans bästa idrottsminne var när J-O Waldner tog sitt OS-guld i Barcelona 1992.

 • Bo Johansson, Sölvesborg
  Allting började i halländska Ätrans IF där det förutom fotbollsspel i klubben också hann bli några ledarår. Efter flytt till Blekinge blev den nya klubbadressen Sölve BK där det redan första året blev styrelseuppdrag och det har nu hunnit bli 45 år som fotbollsledare. Efter ett samarbete med Sölvesborgs GoIF blev det sedan SGoIF för hela slanten. Förutom då också uppdrag i SISU Blekinges styrelse ett 20-tal år. Favoritidrotten är fotboll och favoritidrottarna är alla enskilda fotbollsspelare han möter varje dag. Bästa minnet är när SGoIF blev klara för div 2 med sonen som lagkapten.

 • Ulf Karlsson, Nättraby
  Karlskrona SS och Nättraby Båtklubb är föreningarna som gäller för denne seglingsentusiast, men han sitter också i Blekinge Seglarförbunds styrelse liksom han haft uppdrag i Svenska Seglarförbundet. 36 år har han varit verksam. Segling är favoritidrotten och bästa idrottsminne är en tävling i Barcelona med många deltagare. En av deltagarna var för övrigt vår jubilar.

 • Örjan Nilsson, Karlskrona
  Bordtennis är idrotten som gäller här och klubben är Lyckeby BTK. Under 53 år har han varit sin klubb trogen och det har också blivit ett antal år i Svenska Bordtennisförbundet. Att idrott varit en stor del av livet är tydligt eftersom han också varit anställd av såväl Riksidrottsförbundet som Blekinge Idrottsförbund. Sina ideella uppdrag har i första hand bestått i att svinga ordförandeklubban och i favoritidrotten pingis är Jan-Olof Waldner den allra störste. Bästa idrottsminne härrör sig från VM i Dortmund då svensk pingis rev den kinesiska muren.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss