Hoppa till sidans innehåll

Antidoping

Riksidrottsförbundet (RF) är ansvarigt för antidopingarbetet i Sverige. Alla specialidrottsförbunden (SF) har egna antidopingprogram och de 21 distriktsförbunden (DF) arbetar förebyggande mot doping. Vi ger idrottsföreningar- och förbund stöd och råd vid frågor kring antidoping.
  • Uppdaterad: 26 OKT 2015 08:13

Sedan 1981 har RF tagit 55 000 dopingprov. De senaste åren har doping påvisats i mindre än en halv procent av proven. Dopingkontrollerna görs alltid utan förvarning, främst på junior- och seniorelit men även motionärer kan bli testade.

Dopingkontroller
Kontrollerna ska kännetecknas av hög rättssäkerhet och ha en avskräckande och upptäckande effekt. RF har en kontrollservice där man på beställning utför kontroller vid internationella tävlingar i Sverige. Specialidrottsförbund (SF) och föreningar kan även vid behov beställa egna kontroller av RF:s kontrollorganisation.

Analysverksamhet
Analyser av svenska och internationella prov utförs vid Dopinglaboratoriet på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, ett forskningsanknutet och av WADA ackrediterat laboratorium. Laboratoriet bistår därutöver RF med specialkompetens.

Juridisk verksamhet
Den juridiska verksamheten präglas av rättssäkerhet och service till idrottsrörelsen och dess utövare där bl a regler kontinuerligt revideras. RF:s dopingkommission fungerar som åklagare när man behandlar och anmäler positiva dopingfall. Bestraffningsärenden avgörs sedan av Dopingnämnden och kan överklagas till Riksidrottsnämnden som är sista instans. Dispensärenden behandlas av dopingkommissionens dispenskommitté.

Blekingegruppen
RF har till uppgift att utbilda och fortbilda dopingkontrollfunktionärer, antidopingansvariga och andra nyckelpersoner i syfte att utveckla antidopingarbetet inom SF och DF. DF-ansvarig i Blekinge är Rolf Trulsson som även är dopingkontrollansvarig (DKA). Gruppen består av ytterligare två DKA: Mari Söderström och Sanna Karlsson. På uppdrag av RF utför gruppen kontroller på idrottsaktiva i Blekinge samt är Småland och Skåne behjälpliga vid tester i dessa län. 

RiksIdrottsförbundet
All information om antidoping samt kontaktpersoner hos Riksidrottsförbundet (RF) hittar du på RF:s hemsida

Här kommer du direkt till sidan med information om: 

 

Kontaktperson distrikt

Rolf Trulsson

Idrottskonsulent
Blekinge Idrottsförbund
0708-280145
This is a mailto link

Postadress:Blekinge Idrottsförbund
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress: Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:Tel: 0455367650
Fax: 0455367669
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss