Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: PETER HOLGERSSON

Rörelsesatsning i skolan

I regeringens satsning ”Samling för daglig rörelse” är Riksidrottsförbundets uppdrag att genomföra en nationell kraftsamling, med start 2018, för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse i anslutning till skoldagen. Rörelsesatsningen i skolan är en satsning för att förbättra folkhälsan, välbefinnandet och skolresultaten.
  • Uppdaterad: 03 SEP 2018 12:01

Rörelsesatsning i skolan startade 2018 och är en kraftsamling som ligger i linje med idrottsrörelsens vision, att vi vill ha världens bästa idrott. En idrott där fler får möjlighet att idrotta utifrån sina villkor oavsett ambition, ålder, kön, prestationsnivå eller andra förutsättningar. Vi drivs också av vår verksamhetsidé som säger att vi idrottar för att ha roligt, må bra och utvecklas genom hela livet. Idrottsrörelsen vill att många fler ska få denna möjlighet. Att tillsammans med skolan jobba utifrån rörelseförståelse är ett sätt.

Satsningen leds på regional nivå av distriktsidrottsförbunden i samverkan med kommuner och andra huvudmän. Läs mer om Samling för daglig rörelseregeringen.se.

Målgruppen är årskurs F-6 på utvalda skolor.

Målet är att ge barnen en grund för fysisk aktivitet som kan bestå under hela livet. En grund som byggs utifrån det som vi kallar för rörelseförståelse. Ett begrepp som innefattar så mycket mer än bara rörelse. Det går ut på att utveckla alla dimensioner hos en individ.

Vad är rörelseförståelse?

Rörelseförståelse handlar om att hitta sina verktyg för att våga, vilja och kunna vara fysiskt aktiv under hela livet. 

 

Dessa tre komponenter skapar en helhet men är individuella. Varje barns behov av stöd och verktyg ser olika ut och behöver bemötas på olika sätt.

Rörelseförståelse är lika viktigt som läs- och skrivförståelse. Därför är skolan en självklar plats att jobba utifrån. Tillsammans skapar vi förutsättningar för barnen att kunna idrotta och vara i rörelse hela livet.

Barn och unga rör sig för lite

Det råder fullständig samsyn om vikten av att barn och ungdomar ges goda möjligheter till fysisk aktivitet. Det är bra för väl befinnandet, för folkhälsan och för skolresultatet. Ändå vet vi att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag är det endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna som når den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, vilket är sammanlagt 60 min per dag.* För att komma tillrätta med det här samhällsproblemet krävs en bred kraftsamling från flera aktörer.

*De aktiva och de inaktiva – om ungas rörelse i skolan och på fritid, rapport från Centrum för idrottsforskning 2016.

Kontakta oss för att få veta mer om skolsatsningen – tillsammans kan vi hitta formerna för att barnen ska kunna, vilja och vara i rörelse hela livet.

Samordnare Gävleborg:
Kristina Skoglund-Hansson
Samordnare ”Rörelsesatsning i skolan”
Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Tel: 076- 892 16 75
E-post: This is a mailto link 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Kristina Skoglund-Hansson

Samordnare "Rörelsesatsning i skolan"
Gävleborgs Idrottsförbund
076- 892 16 75
This is a mailto link

Länkar och fördjupning

Här har vi samlat fördjupningsinformation för dig som vill veta mer om rörelseförståelse och hälsoeffekter.

Läs mer

Nu drar Stina igång rörelsesatsningen i X län

Här kan du läsa en intervju med Stina Skoglund-Hansson om rörelsesatsningen i skolan.

Läs mer

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss