Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

  • Najiba1Foto:
  • Najiba2Foto:

"Livet är tomt och kallt utan idrott"

2016-03-07 14:05

Najiba Mansouri föddes för 33 år sen i staden Kunduz i Afghanistan. Redan från tidig ålder insåg hon att idrott och att röra på sig var en viktig del av hennes liv.
- Jag tycker inte om att sitta still. För mig är det viktigt att vara fysiskt aktiv. Det hjälpar mig att skratta och vara glad. Då känner jag mig fri, och det är viktigt för mig.
  • Skapad: 07 MAR 2016 14:05

På universitet i Kabul utbildade sig Najiba i bland annat idrottsvetenskap och jobbade sedan med att utbilda idrottsledare.

- Jag ville jobba med idrott för det har en sån enorm betydelse. Jag observerade ibland att människor som kommer till en idrottsaktivitet går på ett visst sätt och ser lite ledsna ut. När de går därifrån ser de mycket gladare och piggare ut.

2013 tvingades Najiba fly från sitt hemland och sin då nioårige son Shoaib. Hon kom till Sverige och Boden i februari.

- Det var jättekallt. Det tog lång tid innan jag såg marken. Efter några månader frågade jag när sommaren skulle komma. Då sa de att den redan hade varit. Jag hade missat den.

Efter nio månader flyttade Najiba till Sandviken och trivdes direkt.

- Jag satt på balkongen och kände solen i ansiktet. Då kände jag mig som hemma, Och så skaffade jag mig vänner. Det är viktigt.

För ett år sedan kunde hennes son också komma till Sandviken de bor nu tillsammans i en lägenhet i Sandviken. Najiba jobbar med ett projekt för kvinnor genom SAIK bandy och är också ledare för spontanidrottsträffar som anordnas av Gävleborgs Idrottsförbund.

Är det viktigt med idrott när man precis kommit till ett nytt land?
- Det är viktigt för alla men de som kommer nya till Sverige behövs det ännu mer. För när man är där så kan man inte tänka på andra saker samtidigt. Man måste vara där och kan inte oroa sig. Och många har mycket att oroa sig för.

- Varje gång jag själv spelar volleyboll så känner jag mig glad och stark. Och om jag mår bra så kan jag hjälpa andra. Livet är tomt och kallt utan idrott, tycker jag.

Najiba är tyst en stund, sen tittar hon upp och ler stort: 
- Jag vill bo kvar här. Jag vill inte börja om igen. Det känns bra att vara svensk. Bra att vara där man känner sig trygg. Jag älskar Sverige. Det blev mitt hemland nu.

Skribent: Marie Barrling
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss