Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrottsföräldrar vill ha tabeller – barn vill tävla för stunden

2016-08-30 10:20

Endast 10 procent av Gävleborgs idrottsledare tror att idrottande barn och deras föräldrar har samma syn på tävlande. Det visar en undersökning som gjorts av en student på idrottsvetenskapliga programmet vid Högskolan i Gävle i samarbete med Gävleborgs Idrottsförbund.
  • Uppdaterad: 31 AUG 2016 14:26

346 idrottsledare i Gävleborgs län, med representanter från alla länets kommuner, fick i undersökningen svara på olika frågor om sin egen, barns och föräldrars syn på tävlande i samband med idrottsutövande.

Resultatet visar bland annat att ledare uppfattar det som att föräldrar tycker det är mycket viktigare med seriespel och tabeller än vad barn tycker. Endast 10 procent av ledarna tror att barn och föräldrar har samma syn.

- Det är en tydlig skillnad på vad  ledarna tror om barns och föräldrars syn på tävlande, säger Linnea Fahlberg som har skrivit examensarbetet där undersökningen ingår.

”Barn har inte den drivkraften”
Henrik Persson är barn och ungdomsansvarig på Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna och är inte överraskad.

- Barn har inte den drivkraften, det är bevisat sen tidigare. Däremot så finns det hos föräldrar. Barnen vill ha tävling för stunden, föräldrar har en tanke om att långsiktigheten vinns genom att man får reda på hur man ligger till i en tabell eller rankningslista.

- Jag tror att kunskapen behöver höjas genom till exempel föräldrautbildning. Föräldrarna behöver få reda på att det viktiga är att ha roligt, och att utvecklas i sin takt. Det vet barnen redan, barn är kloka.

Ledarna vill inte ha tabeller
Undersökningen visar dessutom att över 55 procent av ledarna tycker att det ska finnas tävlingsmoment. Men över hälften tycker också att det INTE behöver finnas tabeller eller rankningssystem.

- Ja, det som tydligast sticker ut är att ledare tycker att man ska få tävla men att man inte tycker att tabeller behövs, säger Linnea Fahlberg.

- Man måste skilja på det. Tävling för stunden är bra. Det ger en extra nerv och barn tycker det är kul. Men sätter man i det i ett i en form av rankningslista eller tabell så kommer man att få massa negativa aspekter också, som till exempel att man börjar se resultaten före prestationen vilket kan leda till toppning och exkludering, säger Henrik Persson.

- Det är jättekul att den här undersökningen visar att ledare fattat att tävling är bra och  att tabeller inte behövs.

Här finns uppsatsen i sin helhet.

Kontakt: Henrik Persson, Gävleborgs Idrottsförbund, This is a mailto link, 070 597 80 86

Skribent: Marie Barrling
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss