Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Jasmin och Lydia har fallit för tennisen

2016-06-20 14:25

När Ockelbo Tennisklubb i februari startade en satsning på prova-på-tennis så var målsättningen att det skulle komma 20 personer. Det kom 40 personer, alla i olika åldrar och med olika bakgrund.
- Det här är den bästa sorten av integration, säger Jan-Anders Olausson, tränare i föreningen.
  • Uppdaterad: 20 JUN 2016 15:03

Ockelbo Tennisklubb är en av fler föreningar i orten som fått stöd till sina integrationssatsningar från Gävleborgs Idrottsförbund. Och satsningen har som sagt varit lyckad.

- Det har gått över förväntan och det är såklart väldigt roligt. Vi har bland annat två tjejer från Eritrea som helst skulle vilja träna fem gånger i veckan, säger Jan-Anders Olausson.

Lydia Bereqeteab är en av tjejerna som har börjat att spela i och med prova-på-satsningen:

- Jag har spelat i två månader. Det är bra att det är gratis att spela en gång i veckan. Det är väldigt roligt och svårt, säger hon.

Jasmin Heydar Mohammud är 14 år och har spelat tennis i två år. Hon tycker att satsningen som föreningen gör för att locka fler tjejer med utländsk bakgrund är jättebra.

- Jag tycker det är jättebra. Det finns inte så många invandrartjejer i Ockelbo som idrottar. De vill inte hålla på med någonting. Det är inte alla som erbjuder prova på-träning.

När Jasmin började spela ville hon bli som Serena Williams. Nu har hon modifierat målsättningen och bestämt sig för att först bli bäst i Ockelbo, sen i Gästrikland och sen i Sverige. Och förutom det så vill hon inspirera andra att börja spela:

- Det är många som går förbi när jag spelar. Brukar heja på dem. Då kanske de ser mig och tänker: Jag vill också spela. Jag hoppas det kommer fler tjejer som börjar spela.

I Ockelbo har även Ockelbo IF Gymnastik och Ockelbo Ryttarförening fått stöd från Gävleborgs Idrottsförbund till satsningar på gymnastikpass för nyanlända tjejer och kvinnor och gratis ridlektioner till nyanlända barn.

Jasmin Heydar Mohammud och Lydia Bereqeteab
Foto: Jan A. Olausson

   

 

Skribent: Marie Barrling
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss