Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Pia Loinder: "Jag gillar att bryta mot normer"

2016-11-21 14:47

I Gävleborg finns cirka 23 000 idrottsledare. De flesta av de är helt ideella. Om de skulle få lön för sitt arbete skulle det handla om 1 miljard kronor.
Nu vill vi lyfta fram dessa och kommer att göra så med jämna mellanrum. Vi börjar med Pia Loinder, som är engagerar i Strömsbro HC i Gävle.
  • Uppdaterad: 22 NOV 2016 10:27

Namn: Pia Loinder         

Uppdrag: Lagledare i Team 05 och styrelseledamot i Strömsbro Hockey Club, dessutom involverad i ett utvecklingsprojekt inom Gästriklands Ishockeyförbund

Pia Loinder kom som många andra in i ledarrollen via sina barn.
- Jag började som lagledare inom innebandy i Strömsbro IF och fick ganska snabbt erbjudande att vara med i deras arbete med att ta fram en policy tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, säger Pia.

Och att Pia skulle hoppa på det var ingen skräll. Hon har ett brinnande engagemang för hur föreningar arbetar  - både för aktiva, föräldrar, ledare och samhället.
- Jag tycker att det är viktigt att en förening också jobbar med det runtomkring, hur vi ser på våra aktiva, föräldrar och ledare samt gemensamma regler för föreningen. Det är barnen som är viktiga och vi skall utgå ifrån i det vi gör. Alla ska få vara med och vi ska vara schyssta mot varandra, både på plan och utanför.

Vill bryta mot normerna
Efter nåt år som innebandyledare började ett av hennes barn spela ishockey och det är där som Pia nu är mest engagerad, som lagledare för Team 05.
- Det är kul och energigivande att vara lagledare i hockeyns värld. Jag gillar att bryta mot normerna. Jag blir triggad av det och vi behöver till en större mångfald inom hockeyn, inom alla plan. Forskningen säger oss att har vi för homogena grupper så behöver vi få in fler från andra grupperingar för att tänka nytt, större och annorlunda.

Varför är du ledare?
- Jag vill ha möjligheten att påverka och göra skillnad - se utveckling ske hos människor, processer och organisationer. Sen tycker jag naturligtvis om sporten!

Hur är du som ledare?
- Jag är rak, positiv och sätter tydliga gränser. Försöker få alla att tänka positivt. Mitt mantra är att försöka se alla och finnas där.

Vad gör du som ledare?
- Jag gör väldigt mycket praktiskt och är spindeln i nätet. Som lagledare kan det handla om allt från kiosklistor, korrigeringar av värmeställ, innehåll i sjukvårdsväska eller byta matchplats. Men framför allt att vara där för laget och tillsammans med övriga ledare och föräldrar få ett lag som får göra det roligaste de vet - spela hockey.

- Sen blir jag ju lite som en extraförälder. Jag finns där och försöker se killarna och skapa en relation till dem. Om det händer något så ska de kunna komma till mig.

Tycker du det är viktigt att utbilda sig som idrottsledare?
- Jag tycker att det är jätteviktigt att gå utbildningarna som finns och jag peppar alltid tränare/ledare att gå utbildningar.

- Själv tar jag del av SISU Idrottsutbildarnas utbildningar och interna utbildningar. Sen använder jag mig mycket av det som jag lärt mig i mitt dagliga jobb inom kompetensutveckling och projekt på Sandvik och jag är väldigt intresserad av området mental träning.

Skribent: Marie Barrling
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss