Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Så hjälps vi åt att ge fler möjlighet att idrotta

2016-10-07 10:42

44 procent av ungdomarna i Gävle Kommun vill göra annat på sin fritid än vad de gör idag. På en Idrottsfrukost i Gävle i oktober diskuterade politiker, tjänstemän och representanter från idrottsföreningar hur vi bättre kan möjliggöra för att alla som vill ska kunna idrotta i förening.
  • Uppdaterad: 07 OKT 2016 11:06

Idrottsfrukosten inleddes med att Charlotte Holmsten, fritidssamordnare på Gävle Kommun, berättade om två undersökningar som de använt för att få reda på hur ungdomar i kommunens fritidsvanor ser ut.

I de undersökningarna framkommer bland annat att 72 procent säger att de idrottar och att de är jämt fördelat mellan flickor och pojkar. 44 procent vill göra något på sin fritid som de inte gör idag.

- Dans är till exempel något som sticker ut i aktiviteter som man vill göra som man inte gör idag, men också basket och ridning, sa Charlotte Holmsten. 

 

Charlotte lyfte också olika exempel på vad ungdomarna i undersökningarna ser för hinder i fall man till exempel blir sugen på att testa en ny idrott efter tio års ålder.

- En aktiv tjej som var 14 år som ville börja spela fotboll men tyckte att hon var för gammal. Hur fångar vi upp henne?

 

Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef.

 

En av Idrotten i Gävleborgs fastslagna strategiområden är Livslångt Idrottande, att fler människor från barn till äldre ska ha möjlighet att utöva idrott i förening och diskussionerna som följde på Idrottsfrukosten rörde vid hur vi skapar förutsättning för det utifrån vår egen verklighet.

 

I slutet gjordes en mentimeterundersökning där alla deltagarna med hjälp av sina mobiltelefoner fick fortsätta på meningen: För att fler ska få möjlighet att idrotta i Gävle Kommun måste vi...

 

Här är exempel på svaren som kom in: 

 

...ge möjlighet att idrotta utifrån sitt eget intresse. 

...fördela pengarna jämt mellan tjejer och killar.

...samverka med andra föreningar.

...bjuda in och låta barn prova på.

...jobba med att utbilda fler unga ledare

 

Se alla svaren här, eller längre ner på sidan.

 

Nästa idrottsfrukost hålls på samma tema i Sandviken den 27 oktober. Välkommen med din anmälan.

 

  

Skribent: Marie Barrling
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss