Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Julia vill se fler kvinnor i domarrollen

2019-03-06 10:55

Som fotbollsdomare dömer Julia Planeskog både dam- och herrfotboll i Hälsingland och ser bara möjligheter när det gäller att få fler kvinnor att dra på sig domartröjan. – Egentligen behövs det inte så stora insatser. Föreningar och förbund behöver se dig och ge feedback. Egentligen fattar jag inte varför inte fler tjejer väljer att döma. Jag tror det behövs en liten knuff på vägen bara.
  • Uppdaterad: 06 MAR 2019 10:55

Parallellt med domarkarriären spelar Julia Planeskog fotboll med Gefle IF i division 1. Fotboll har hon spelat ”alltid” och sin första domarutbildning fick hon i moderklubben Arbrå BK när hon var 12.

– Jag började döma matcher för att det verkade kul och för att tjäna lite extra pengar.

Sedan dess har hon gått domarutbildning steg 1 och steg 2 och ska nu gå Regiondomarkurs i Sollentuna för att kunna döma minst division 1 som huvuddomare.

Våga ta för sig

Inom fotbollen finns alltför få kvinnliga domare. Svenska Fotbollförbundet och distriktsförbunden arbetar stegvis och långsiktigt för att förändra den bilden, men Julia vill först och främst trycka på föreningens och den enskilde aktives möjligheter. Hon menar att det absolut går att få tjejer att vilja döma, bara man vågar ta för sig och föreningen tänker till lite.

– Jag är egentligen förvånad att det inte är lättare att rekrytera tjejer. Jag har tagit mig fram mycket på egen hand och trott på min förmåga. Men jag tror inte att jag hade tagit steget om jag inte fått lite hjälp. Att ledarna i min klubb och domarförbundet har sett mig, och påvisat att jag har potential har förstås betytt mycket. Jag kan väl ha en fördel i det att jag är social och kan ta plats, men det som jag anser är viktigast är ändå att du tror på dig själv och din förmåga, sen behöver vi nog alla allt stöd vi kan få från vår omgivning för att göra resan uppåt enklare.

Fördel att få döma mycket i klubben

– Även om jag inte fick specifik coachning från början, så hade jag fördelen att få döma mycket i min klubb. Jag har fått mycket konstruktiv kritik som har hjälpt mig. Jag fått bekräftat att jag är bra och har pondus men även fått klart för mig vad jag kan förbättra. Feedbacken är så viktig!


Vädret är inget hinder för idrotten. Julia Planeskog dömer DM-match mellan Näsvikens IK och Edsbyns IF. Bild: Robert Planeskog.  

När hon idag dömer på seniornivå i Hälsingland så är hon ensam tjej. Hon känner att hon har stöd från Hälsinglands Fotbollförbund som satsar på att hon ska få bra förutsättningar för att vilja fortsätta. Hon har egentligen inte stött på några större svårigheter, utan känt en stor drivkraft i att utvecklas, lära och även skaffa sig ledarkunskaper för framtiden.

En utvecklingsmöjlighet

– Jag personligen tycker inte att det varit särskilt svårt med anledning av att jag är tjej. Jag kan inte säga att jag mött särskilt taskig attityd eller känt mig påhoppad. Tuffa situationer kan man ju hamna i som domare, men jag tycker egentligen att jag skulle behöva utsättas för lite mer pressade situationer för min egen utvecklings skull, om du förstår hur jag menar. Det är bra att få öva skarpt på att ta snabba beslut, dela ut varningar och öva konversation på plan.  

– Jag dömde till exempel en P17-match i Future Cup i Göteborg, där var det tufft! Alla skrek på alla domslut men det gick bra trots allt, man får anstränga sig. Det är en utvecklingsmöjlighet.

Önskar ett förändrat synsätt

Inom fotbollen skulle Julia önska att vissa synsätt skulle behöva förändras. Hon menar att man framförallt ska tänka att alla ska kunna döma.

– Fotbollen skulle må bra av lite mer öppenhet … att det inte blir ”Ojdå, är det en tjej som ska döma idag!”. Det ska vara normalt att vem som helst dömer en match. Man måste lära sig att ta hand om de tjejer som finns, så att de vill vara kvar. Ju fler tjejer vi ser på plan som domare desto mer naturligt blir det. Det ska inte vara någon skillnad. Det är dit vi ska i framtiden!


Bild: Robert Planeskog.

På frågan om hur man inom fotbollen skulle kunna underlätta för tjejer att blir domare pekar Julia på det hon tycker är viktigast:

– Det är viktigt att få bra coachning – någon att se upp till. Jag har fått bra hjälp av andra – både andra dam- och herrdomare men också av min pappa! De bidrar med tips och erfarenheter som jag kan lära av. Det skulle vara bra att kunna ha coacher som har tid att åka ut på matcher och ge feedback. Någon som ser dig och kan hjälpa till att pusha dig vidare.

Inget att oroa sig över

Vilka är den vanligaste frågan du får av andra tjejer som funderar på att bli domare

– En del tjejer jag pratar med undrar om det inte är väldigt stor press att vara domare och tror att de skulle ha svårt att ta de snabba beslut som krävs på plan. Men det är verkligen inget att oroa sig över, du får ju utvecklas stegvis och lär dig under tiden. Börja smått. Det är ingen som slänger in dig mitt i hetluften utan att du har fått en grund att stå på!

Julia satsar just nu på sin spelande roll i Gefle IF, men lägger absolut inte domartröjan på hyllan.

– Om jag inte haft min spelarroll så tror jag att jag hade varit på relativt hög nivå som domare idag, men just nu har jag bestämt mig för att prioritera spel i Gefle IF. Jag har skaffat mig en bra grund som domare och känner mig väldigt motiverad att i framtiden se hur långt jag kan nå i domarrollen också.

Hon lyfter även fram fördelen i att gå från spelarrollen till att börja döma, då hon har spelförståelsen med sig i bagaget. På samma sätt finns förståelsen för domarens roll där när hon spelar med sitt lag.

– Jag skriker ju också på domaren i spelsituationer under mina matcher, erkänner Julia. Men förståelsen för domarrollen har jag ju, så jag försöker hålla igen! avslutar hon med ett skratt.


Tre tips från Julia till dig som vill satsa på en domarroll:

Tips 1:
Testa döma några ungdomsmatcher och upptäck hur roligt det är! Ta sedan chansen att gå Steg 1-utbildningen och se hur du kan utvecklas som domare!

Tips 2:
Be någon filma dig under match. Jag lärde mig jättemycket av att få se hur jag agerade på plan. Jag såg att ”där kan jag gå in med mer pondus” eller ”där kan jag förstärka kroppsspråket” t.ex. 

Tips 3:
Tänk ut vad du vill med dömandet, vad du kan göra för din egen utveckling och tvivla inte på dina förmågor! Skapa möjligheter genom att ta kontakt med din förening, ditt förbund eller SISU för att visa att du är intresserad. Ni kan sedan hjälpas åt för att ta dig dit du vill.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss