Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

LIU-elever testar ledarskap

2019-06-10 16:18

– Framtiden ser inte så ljus ut. Vi måste få barn att röra på sig! Det säger Selma Camo, en av eleverna vid Bromangymnasiet i Hudiksvall som fått kliva in i ledarrollen och testa att planera och leda aktiviteter inom ramen för Rörelsesatsning i skolan.
  • Uppdaterad: 10 JUN 2019 16:18

Under våren har första- och andraårseleverna på Bromangymnasiet i Hudiksvall fått kliva in i ledarrollen och testa att planera och leda aktiviteter inom ramen för Rörelsesatsning i skolan. Uppdraget är en del av utbildningen och ingår som betygsgrundande inslag i kursprogrammet.

Lea Edman, LIU* handboll, hade bara provat på att vara ledare en gång innan hon fick testa skarpt i uppdraget som aktivitetsledare för grundskoleelever på Ilsbo skola. 
– Jag var lite nervös, men blev positivt överraskad, säger hon.

– Vi har gått igenom hur man ska bemöta barnen och hur man ska vara. Vi lyckades få med många barn som tyckte det var kul, berättar hon. Det var lite nytt för mig att se hur många olika typer av rörelser barnen behöver kunna för att få rörelseförståelse. Vi testade att ändra lite på reglerna och testa att slänga in fler bollar i leken. Vi ska ju visa att det finns många aktiviteter att göra för att röra på sig – visa att det är kul, avslutar Lea som i sommar ska vara ledare på fotbollsskola för barn.
* Lokal Idrottsutbildning.


Selma och Lea gillar inslaget i utbildningen där de får prova på att planera och leda rastaktiviteter på Ilsbo skola.

Framtiden inte så ljus

Leas klasskompis Selma Camo har även hon testat på att genomföra rastaktiviteter på Ilsbo skola. Selma har varit gymnastikledare i ett par år så ledarskapet har hon bra koll på.

– Men det var ändå mycket jag inte visste. Vi har fått lärt oss hur man leder barn med NPF till exempel (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD eller Asperger). Det var nytt för mig.

Att få fler barn att röra på sig tycker Selma är viktigt.
– Rörelsesatsningen tror jag hjälper jättemycket. Barn kan ju inte sitta inne spela datorspel bara!

– Framtiden ser inte så ljus ut. Vi måste få barn att röra på sig, hälsan blir bara sämre annars. Man kan börja lite smått och visa olika sorters lekar och så kanske de vill starta en sport senare.

Inte omöjligt

Filimon Gereizgiheir har träning med sitt LIU-team i fotboll. Han har testat att vara ledare för fotbollsskola tidigare och tyckte att uppdraget som aktivitetsledare fungerade bra.

– Det är kul med barnen, de är nyfikna och frågar ”vad gör ni här?”, berättar han. Man måste förklara regler och få dem att lyssna.

Filimon har själv fem yngre syskon och har bra koll på hur barn beter sig.
- De kanske inte vill göra det som du har bestämt, de vill leka annat, säger Filimon.  

Jag märkte speciellt att de lite äldre 12- och 13-åringarna inte var så intresserade. De stod bara och pratade. Men det är inte omöjligt att få dem intresserade, menar han.


"Om föräldrarna uppmuntrar till träning så kommer barnen igång", menar Filemon, som brukar uppmuntra sina småsyskon att röra på sig. 

Börjar med ett steg

Filemon brukar uppmuntra sina småsyskon att röra sig och inte bara sitta hemma med mobilen. Han vill att de ska vara med i någon förening. Han tar även upp en annan viktig aspekt av barn och rörelse:
– Startpunkten är deras föräldrar. Om de har föräldrar som uppmuntrar dem till träning som kommer de igång. Det är svårt att hitta den rutinen annars. För vissa barn kan det vara att familjen inte hinner skjutsa hit och dit på träningar – då är rastaktiviteter viktigt!

– När kursen presenterades tänkte jag att det kommer att bli en utmaning, jag vet inte hur skolbarnen beter sig. Men det gick fantastiskt faktiskt. Jag är nöjd! Det börjar med ett steg allting.

Inget torrsim

Jens Björk Andersson och Jonas Karlsson är lärare för LIU handboll respektive LIU fotboll på Bromangymnasiet och de tycker att det är en klar fördel att deras elever har fått testa ledarskapet på riktigt.

– Vanligtvis skulle vi kanske ha lagt upp det här som en redovisning där man över på de egna klasskamraterna, men det blir ju lite som torrsim, säger Jens. Med Rörelsesatsningen i skolan har de fått omsätta teori direkt i praktik. De får se hur det är att vara ledare för barn och unga, att ta problem som kan uppstå när man har med barn att göra … att de kanske inte vill göra allt som man planerat.


Jens Björk Andersson, lärare för LIU handboll.

Bra helhet

– Att eleverna ska planera och organisera barnverksamhet på riktigt ställer också lite extra krav på att ta det seriöst, menar Jonas. De måste förbereda sig och ha en plan för att styra om ifall det dyker upp någon utmaning.  

Utbytet med Ilsbo skola genom Rörelsesatsningen i skolan har funkat bra, tycker de. Tillsammans med Stina Skoglund-Hansson som är samordnare för Rörelsesatsning i skolan Gävleborg, har de haft två informationsträffar där de gått igenom förutsättningar och genomförande.

– Det vore jätteintressant om vi kunde fortsätta köra tillsammans. Jag tror att Rörelsesatsningen i skolan är en viktig satsning eftersom vi når alla barn i skolan. Parallellt med satsningar som spontanidrott har vi möjlighet att visa barn och unga att de kan och att det finns platser och tillfällen att röra på sig, avslutar Jonas, som tycker att samarbetet har gett en bra helhet för eleverna.


Jonas Karlsson, lärare för LIU fotboll i samtal med Stina Skoglund-Hansson, samordnare för Rörelsesatsningen i skolan.


 

Vill du veta mer?

Läs mer om rörelsesatsningen här: https://www.rf.se/Distrikt/gavleborgsidrottsforbund/Projektochsatsningar/rorelsesatsningiskolan/

Har du frågor om Rörelsesatsningen i skolan? Välkommen att kontakta:
Stina Skoglund-Hansson, samordnare för satsningen i distrikt Gävleborg, 076 – 892 16 75, This is a mailto link

 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss