Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: PER KARLSSON

Tiotusen fler kvinnor i ledarposition inom fotbollen

2019-03-05 23:13

När Svenska Fotbollförbundet spanar framåt ser de stora möjligheter att växa. En stor del av framtiden stavas: K-v-i-n-n-o-r. Med initiativet "Plus 10 000" vill svensk fotboll se tiotusen fler kvinnor i ledande roller inom fotbollen år 2023.
  • Uppdaterad: 05 MAR 2019 23:13

Mia Lerner, HR-ansvarig på Svenska Fotbollförbundet, är samordnare för initiativet Plus 10 000, där fotbollsrörelsen har som mål att rekrytera 10 000 nya tjejer och kvinnor som fotbollsledare i olika positioner de närmaste fem åren. Fler kvinnor både på planen och utanför; som tränare, domare, styrelseledamöter, i ordförandepositioner och ledningsgrupper. Fotbollförbundet vill helt enkelt att fler ska känna sig välkomna, hemma och berörda i den svenska fotbollsrörelsen.

Mobilisera i distrikten

– Vi vill använda vår övergripande roll och kompetens för att ge inspiration och kraft att mobilisera i distrikten. Vi behöver sätta gemensamma mål för att skapa bästa förutsättningar för kvinnor att komma in i fotbollen på ett bättre sätt, säger Mia.

– Fotbollsrörelsen växer. Damfotbollen växer. Vi vill se till att det kommer fram fler kvinnor som ledare i samma takt. Fotbollen har en stor möjlighet att växa bland kvinnor – från de yngsta flickspelarna, via juniorer, damlagsspelare, till ledare, domare, förtroendevalda, föräldrar och supportrar.

Många bra arbeten igång

Två ambassadörer, en man och en kvinna, har utsetts i varje distrikt. Deras roll är att samordna det regionala Plus 10 000-arbetet. Vid en workshop som Svenska Fotbollförbundet anordnade i november i fjol bjöd Mia och hennes kollegor in ambassadörer från landets fotbollsdistrikt för att tillsammans med dem prata om hur de bäst tar sig an utmaningen att få fotbollen mer jämställd.

– Vid workshopen ville vi börja med att samla in tankar och synpunkter och skapa tillfälle för deltagarna att lyfta fram alla de arbeten som redan pågår ute i distrikten. Det är många bra arbeten igång, betonar hon. Diplomerad förening, Female Football Coach, mentorprogram, tränarutbildning, nätverk och träffar för kvinnliga tränare och ledare och ”Tell your Sport Story” där förebilder lyfts fram bland annat.

– Det finns många eldsjälar och goda exempel på framgångsrika initiativ. Vi vill se hur vi kan hjälpa till och synka de olika projekten – hur vi kan samverka för att öka engagemanget ytterligare och få bästa effekt, säger Mia Lerner.

Hur ställer vi frågan?

Mia är tydlig med att det behöver göras insatser på många olika nivåer – både när det gäller stora strukturella förändringar, men även i det lilla perspektivet.

– När jag hör från föreningar att ”det finns inga kvinnor som vill”, så brukar jag alltid börja med att undersöka ”Hur har ni ställt frågan?”, säger Mia. Jag tror det handlar mycket om vilken approach man har när man bjuder in kvinnor. Känner du dig välkommen in eller inte?


Therese Fagerhov och övriga ambassadörer vid Svenska Fotbollförbundets workshop. Foto: Svenska Fotbollförbundet.

Teamwork i Hälsingland

Therese Fagerhov, SISU Idrottsutbildarna Gävleborg, deltog vid januariworkshopen som ambassadör för Hälsingland tillsammans med Alexander Blom, Hälsinglands Fotbollförbund.

– Jag ser det här som en chans att verkligen lyfta fram ett antal av våra fantastiska tjejer och kvinnor som idag är ledare inom fotbollsrörelsen – och genom dem som förebilder få in fler kvinnor i olika ledaruppdrag inom hälsingefotbollen.

I Hälsingland bestämde man sig för att fotbollsförbundet och SISU Idrottsutbildarna gör detta tillsammans och har som målsättning att bland annat skapa ett nätverk och bjuda in till gemensamma samlingar och utbildningsträffar.

Kan hon, så kan jag!

– Vi planerar att ta in intressanta föreläsare och förebilder för att stärka och synliggöra de olika ledarskapsrollerna, och få in fler kvinnor i denna härliga gemenskap. Vår tanke är att väcka känslan av att ”Kan hon, så kan jag!”, säger Therese.

Svenska Fotbollförbundet bjuder snart in till nästa workshop. Den kommer att hållas i april och då är syftet att fortsätta dialogen med distrikten, prata målsättningar, ge inspiration och ta reda på hur man kan stödja arbetet i distrikten på bästa sätt. Parallellt bygger Svenska Fotbollförbundet även upp en hemsida där man kommer att samla information, sprida goda exempel och tillgängliggöra viktiga verktyg för distrikten att använda i arbetet för en mer jämställd fotboll.


Ur Svenska Fotbollförbundets mål- och strategi för 2018–2022:

”Vi ska vara pådrivande i jämställdhet och mångfald inom svensk fotboll samt stärka vår ställning som viktig samhällsaktör i dessa frågor”.


Vill din förening skruva upp arbetet för en jämställd fotboll?

Hör av er till er konsulentkontakt på SISU Idrottsutbildarna eller ert regionala fotbollsförbund.

Har ni goda exempel på hur ert arbete redan gör skillnad? Skicka gärna några rader till This is a mailto link och berätta, så kan ert arbete inspirera andra!


Mia Lerner. Foto: Svenska Fotbollförbundet

 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss