Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Aktiva raster ger mersmak på Ilsbo skola

2019-06-14 15:44

Rörelsesatsningen i skolan har pågått sedan mars i Ilsbo skola. Läraren Matilda Ström har fått lära sig mer om rörelseförståelse och hon ser redan att hon vill fortsätta utveckla verksamheten. ”Jag skulle vilja att vi satte en egen vision för det här arbetet”, säger hon.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2019 15:44

Matilda Ström är lärare för F–3 på Ilsbo skola i Nordanstigs kommun, där de har varit en del av Rörelsesatsning i skolan sedan mars i år. Vid en inledande lärarträff gick de igenom konceptet och fick lära sig mer om rörelseförståelse och hur man kan lägga upp arbetet.

– Vi är väldigt taggade för att se vilka resultat som kommer av det här. Det är inspirerande att själv försöka hitta på saker på rasterna eller små rörelsepauser i klassrummet, säger hon.

Rörelsesatsningen en lösning

– Innan vi kom igång med satsningen var det mer fokus på att bara få ihop rastvaktsschemat. Vi behövde vara fler vuxna ute för att stävja de konflikter som uppstod. Rörelsesatsningen i skolan blev för oss ett sätt att hitta en lösning på det.

På skolan har de pratat mycket med eleverna om hur viktigt det är med rörelse och att man behöver vara ute i solen. De har också lyft vikten av att de sover ordentligt för att må bra.

– Vi tar även upp sådana frågor på föräldramöten och det blir en tankeställare för många.

Viktigt med inspiration

Att lära sig mer om rörelseförståelse har varit jättebra tycker Matilda.
– Man har inte förstått riktigt innan man själv fick testa övningar. Man kan locka fler att vara med genom att ändra regler och förutsättningar. Jag upplever att vi har många fördelar hos oss – en aktiv skolgård och engagerade idrottslärare. Man prioriterar detta arbete från skolans håll, men det viktigt med stöttningen från er – att ni kommer hit och inspirerar! vill hon framhålla.

Matilda tycker att satsningen och de aktiva rasterna gör skillnad.

– Vi har haft mer tjejer med i aktiviteterna. Vissa som mest har gått omkring tidigare är med och man ser att de gynnas av det under lektionerna.

Motiverade att fortsätta

Hur Rörelsesatsningen i skolan kommer att utvecklas framåt är inte helt klart men alla är motiverade att fortsätta.

– Vi vill nå ännu fler, kanske genom att lägga aktiviteterna tidigare på dagen. Jag skulle vilja att vi satte en egen vision för skolan – vad vill vi med det här och vad kan vi alla bidra med. Vad fungerar för oss?

Det skulle till exempel vara roligt att testa att starta dagen med 20 minuter rörelse för att se vilken effekt det har, avslutar hon.


 

Läs mer om rörelsesatsningen här: https://www.rf.se/Distrikt/gavleborgsidrottsforbund/Projektochsatsningar/rorelsesatsningiskolan/

Har du frågor om Rörelsesatsning i skolan?

Välkommen att kontakta:
Stina Skoglund-Hansson, samordnare för satsningen i distrikt Gävleborg, 076-892 16 75, This is a mailto link

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss