Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

EU-parlamentariker Bodil Valero vill förbättra idrottsrörelsens villkor

2019-05-14 17:14

– Idrottsrörelsen är en viktig aktör för att främja demokratin i Sverige. Hela den ideella sektorn betyder mycket för att främja samarbete och skapa en sammanhållning i samhället, säger Bodil Valero (MP), Gävleborgs ”egna” EU-parlamentariker. Vi passade på att ta pulsen på henne inför det stundande EU-valet.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2019 17:14

Foto: Miljöpartiet de gröna

På vilket sätt skulle du säga att idrottsrörelsen påverkas av EU?

EU påverkar idrottsrörelsen på många sätt ända ner på föreningsnivå. När det kommer till EU-lagstiftning så regleras till exempel hur man får hantera personuppgifter i medlemsregister av dataskyddsdirektivet och hur serveringen under idrottsmatcher får se ut regleras bland annat i livsmedelsdirektivet. 

EU kan hjälpa till att främja samarbete och leda initiativ till stöd för fysisk aktivitet och idrott i hela Europa. EU har bland annat möjlighet att stötta idrottsrörelsen och föreningslivet i medlemsländerna strukturellt och ekonomiskt då en del av EU:s budget avsatts för idrottsrelaterad verksamhet genom Erasmus+ i syfte att stödja projekt och nätverk inom idrotten och ideella europeiska idrottsevenemang.

Ett fokus i EU:s idrottspolitiska prioriteringar är social delaktighet. Idrotten har potential att i hög grad bidra också till integrationen av flyktingar och migranter inom EU genom att föra samman människor, bygga gemenskap och motverka främlingsfientliga och rasistiska attityder. Kommissionen stöder bland annat projekt och nätverk för migranters sociala delaktighet genom de europeiska struktur- och investeringsfonderna och Erasmus+. Det finns projekt som det europeiska idrottsnätverket för delaktighet, som främjar lika möjligheter för migranter och minoriteter, genom frivilligarbete inom idrotten, och projektet för social delaktighet och frivilligarbete i idrottsföreningar i Europa.

Vi vill ju värna om den unika svenska idrottsrörelsen och föreningslivets särart – vi ser idrotten som en viktig ”medspelare” och möjliggörare i en demokrati. Hur ser du på idrottens roll i samhället?

Idrottsrörelsen är en viktig aktör för att främja demokratin i Sverige. Hela den ideella sektorn betyder mycket för att främja samarbete och skapa en sammanhållning i samhället. Idrotten är dessutom viktig för att främja folkhälsan och minska problem som kommer med ett allt större stillasittande i skolan och i arbetslivet. Samtidigt är det viktigt med fortsatt fokus på att stödet till idrotten fördelas jämställt och att alla ska ha möjlighet att idrotta. Därför är det viktigt att öka stödet till ungdoms- och breddidrott, idrott för människor med funktionsvariationer, allmän motionsidrott, idrott hela livet och andra folkhälsofrämjande aktiviteter.

Vad tycker du är viktigast att arbeta för, ur ett EU-perspektiv, när det gäller idrottsrörelsens framtid?

Det är viktigt att fortsätta arbeta för att idrottsrörelsens villkor förbättras och att de stora resurser som elitidrotten skapar också kommer breddidrotten till del. Det är också viktigt att värna den fria rörligheten i EU som underlättar utbyten och deltagande i internationella turneringar.

Vad skulle du i din roll som EU-parlamentariker kunna göra för idrottsrörelsen?

Jag har under mina år i parlamentet bland annat arbetat för att göra det lättare för idrottare att få visum i EU till exempel. Jag jobbar också med ett stödprogram för demokrati och mänskliga rättigheter riktat till civilsamhället, inklusive idrottsrörelsen, som ju är viktig i vår demokrati. Sen måste vi förstås ta hänsyn till idrottsrörelsen och föreningslivet i arbetet med lagstiftning där den berörs.

Varför tycker du att det är viktigt att Gävleborgarna röstar i EU-valet?

EU-valet är ett väldigt viktigt val. I parlamentet stiftas en mängd lagar som berör vår vardag varje dag. Vi tar också beslut om ekonomiska stöd och deras inriktning som också påverkar oss. Just i det här valet har vi särskilt stora utmaningar framför oss. Dels klimatet eftersom det är bråttom att vända utsläppskurvan så att människor i Bangladesh och i de små önationerna i Stillahavsområdet ska kunna leva kvar i sina hemländer och dels för att värna demokratin i en tid då högerextrema och högerpopulistiska krafter växer runt om i Europa.


Fakta om Bodil Valero

Bodil Valero flyttade till Gävle 1986 och till Axmar Bruk år 2000. Hon blev invald för Miljöpartiet i Gävle kommunfullmäktige 1994 till 2010. I landstingsfullmäktige Gävleborg från 1998–2006 och satt under den tiden i olika nämnder och styrelser. Hon var kommunalråd i Gävle 2002–2006 och satt i Sveriges riksdag från 2006–2014. I EU-parlamentet har hon suttit sedan 2014.


 

Fakta om EU-valet

Söndagen den 26 maj är det EU-val i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i EU-parlamentet de kommande fem åren. Genom att rösta i valet till Europaparlamentet har du möjlighet att vara med och påverka EU:s politik.

VIll du veta mer om EU-valets betydelse för idrottsrörelsen kan du lyssna på Riksidrottsförbundets podd "Idrott och politik" där representanter från olika partier intervjuas.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss