Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Faxe Atletklubb tar ställning mot doping

2018-11-08 15:11

Tillsammans med representanter från Söderhamns kommun, Gävleborgs Idrottsförbund och polisen firade Faxe Atletklubb med smörgåstårta och alkoholfritt bubbel att de blivit PRODIS-diplomerade. Ett bevis på att föreningen har tagit ställning emot doping och aktivt jobbar för att sprida kunskap i detta ämne.
  • Skapad: 08 NOV 2018 15:11

- För oss är detta en självklarhet. Känns jättebra att få visa att vi tar helt och hållet ställning emot doping och allt vad den kulturen står för, berättar Faxe AK:s ordförande Marcus Wiklander.

PRODIS är ett nationellt nätverk som jobbar regionalt med frågor som berör doping. Syftet med nätverket är att utveckla och sprida 100% Ren Hårdträning, en arbetsmetod för att förebygga och minska användningen av Anabola Androgena Steroider och andra dopningspreparat. Detta genom att arbeta med utbildningsinsatser av nyckelpersoner samt diplomering av olika gym runt om i länet.

I länet är det framför allt i Sandviken och Bollnäs som kommit igång med arbetet, och i de kommunerna är det ett flertal gym som har blivit diplomerade. Och nu är alltså också Söderhamn igång med arbetet, där Faxe AK är det första gymmet att bli diplomerat.

- Men även Gävle och Hudiksvall har visat intresse för att dra igång, berättar Hans Bergman, Gävleborgs Idrottsförbund.

- För oss har detta varit ett jättebra stöd i vårt arbete. Vi har under våren och hösten suttit med representanter från Söderhamns kommun, polisen och Gävleborgs Idrottsförbund för att processa runt detta, säger Marcus Arvidsson, antidopingansvarig hos Faxe AK.

Detta har resulterat i att det nu finns en antidopingpolicy som medlemmarna i Faxe AK har att förhålla sig till samt en handlingsplan ifall något skulle hända. Viktiga verktyg i det fortsatta arbetet.

- Nästa steg blir nu att få ut all denna klokskap till våra medlemmar. För vi vill givetvis inte att det här ska bli en hyllvärmare som bara samlar damm. Det krävs utbildningsinsatser och mycket snack för att hålla detta levande, avslutar Marcus Arvidsson.


Per Svensson, Gävleborgs Idrottsförbund, lämnar över PRODIS-plaketten till Faxe Atletklubb:s antidopingansvarige Marcus Arvidsson.

Skribent: Per Svensson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss