Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Folkbildning med fys!

2019-10-07 13:22

I projektet Svenska från dag ett har projektledare Afaf Radhisson, SISU Idrottsutbildarna Gävleborg, samlat totalt ett 90-tal nyanlända kvinnor och män i grupper där de kombinerar fysisk aktivitet med folkbildning och diskussioner och får språkinlärning på köpet. För närvarande är grupper igång i både Bollnäs och Söderhamn.
  • Uppdaterad: 07 OKT 2019 13:22

Den regniga grå oktoberdag som vi träffas i en föreningslokal i utkanten av Söderhamn dyker 20 glada, motiverade kvinnor upp. Tillsammans med Afaf Radhisson och träningsledare Rasha Ghrear ska de nu ha en pratstund och efter det ska de köra ett gemensamt träningspass. Rasha har tidigare varit med i Gävleborgs Idrottsförbunds satsning Lobben - utbildning och ledarskap och får här möjlighet att fortsätta utveckla sitt ledarskap.


Afaf och Rasha framför en del av den träningsglada gruppen.
 
Fångar upp viktiga ämnen

Varje träff innehåller ett inslag av folkbildning. Afaf väver in ett tema per gång för att kvinnorna ska lära sig mer om ämnen som hälsa, idrott och hur en förening fungerar till exempel. I gruppen kan många diskussioner dyka upp - och Afaf passar på att fånga upp viktiga ämnen där kvinnorna kan få ventilera samhällsfrågor och få svar på sina funderingar.

Afaf inleder med att ringa in nuläget med några frågor: Hur har veckan varit? Berätta om någonting positivt som har hänt. Kvinnorna berättar om hur de tagit promenader, försökt tänka på att äta nyttigt och minska på socker. De är överens om att den här formen av träning är mycket bra. Eftersom alla inte kan tänka sig att komma till ett gym och träna så är det mycket uppskattat att få träffas i den här gruppen.


Afaf och Rasha väljer musik för kvällens fyspass.

Träning eller choklad? 

Idag passar Afaf på att prata om hjärtat och hur det kan kännas när man motionerar hårt. Hur det kan kännas när hjärtat pumpar på hårt när man anstränger sig, och att det inte är något farligt. Att hjärtat är en muskel som behöver motion. Afaf hämtar även inspiration från hjärnforskningen och tar Anders Hansens "Hjärnstark" som exempel när hon berättar om endorfiner och hur motion påverkar hjärnan och vårt välmående.

Afaf försöker motivera kvinnorna att gå ut och ta promenader.
– En grå höstdag som den här när man helst vill krypa ner i soffan och nästan känner sig ledsen är det bra att gå ut först och få bort den tråkiga känslan!

En av kvinnorna i gruppen förstärker Afafs budskap:
– Jag känner mig glad efter träning!
 Någon fyller finurligt i att man även påverkas positivt av att äta mörk choklad, men Afaf påpekar att det är säkrast att träna också …


Det är hög energi när Rasha laddar på med övning efter övning för att få upp pulsen och träna olika delar av kroppen.

Skapa förutsättningar

Svenska från dag ett omfattar gruppträffar under tio veckor men Afafs förhoppning är att hitta en fortsättning för de grupper som vill fortsätta.
– För kvinnorna är det jätteviktigt att få fortsätta att träffas och träna, men det är kanske inte alltid så enkelt att hitta träningsformer som fungerar. Alla är inte ok med att träna i blandade grupper, några har svårt med transport eller med föreningsavgifter. Det gäller att skapa förutsättningar för alla, menar Afaf.

Folkbildningen som verktyg

Att vi lyckats nå så många i vår satsning här i Gävleborg är fantastiskt! säger verksamhetschef Pia Hillgren, Gävleborgs Idrottsförbund. Afaf har arbetat hårt med uppsökande verksamhet. Genom de projekt hon drivit tidigare har hon skaffat värdefull kunskap om hur man når asylsökande och nyanlända, och hur man motiverar dem att fortsätta. Vi vet även via utvärdering av liknande satsningar att den här typen av verksamhet är en nyckel till social sammanhållning och stärkt självförtroende. Med folkbildningen som verktyg motverkar vi utanförskap, poängterar hon. Att bygga kunskap i kombination med träning gör även att vi bidrar till förbättrad folkhälsa för en grupp som i många stycken står utanför idrotten idag, säger hon.

Det bästa som hänt

– Flera av kvinnorna tycker att det här är det bästa som hänt. Det är fantastiskt att höra! Berättar Afaf. Samtidigt har vi idag inte hela lösningen till hur de långsiktigt ska kunna erbjudas möjligheten att fortsätta träffas, lära och träna i organiserad form - men vi jobbar på att försöka hitta lösningar, avslutar Afaf.


Lourin: Jag har mer energi och mår bra

Lourin Hanna är en av de kvinnor som träffas i Svenska från dag ett-gruppen i Söderhamn. Hon uppskattar att Afaf pratar mycket om det svenska samhället och att deltagarna får kunskap om kost och hälsovanor.

Vad betyder det för dig att vara här?

– Det är bra för hälsan och bra för min kropp. Jag spelade volleyboll tidigare men stoppade när jag ensam fick ta hand om min sjuka dotter. Vi pratar också svenska och utvecklar språket. Afaf tvingar oss att prata svenska ibland. Hon är snäll och vi har roligt när vi tränar.

Har det ni gör i gruppen fått dig att ändra ditt liv på något sätt?

– Jag känner att jag har mer energi och mår bra. Det gick dåligt att sova. Jag oroar mig, jobbar mycket, har föräldrarna i Syrien, tar hand om min dotter. Du vet det blir för mycket. Men nu kan jag somna direkt efter träning. Man vet också mer vilken mat man ska man äta. Bli mer vegetarisk. Vi äter alltid fel mat. Vitt bröd, mycket kött. Arabisk mat har mycket smör.  

Vad tycker du att du har lärt dig?

– Afaf lärde oss om föreningar, hur man öppnar en förening. Vi lär oss också om hur man kan prata med svenskar. Vi pratar innan varje träning om svenska samhället. Många här dom vet inte så mycket om samhället, de bor här men de vet inte.  

Är det något mer du tycker är viktigt med den här verksamheten?

– Jag hoppas att vi fortsätter i gruppen och också kan blanda med svenska kvinnor så att det blir mer … vad heter det … integration. För mig spelar det inte så stor roll, jag känner redan många, men många här känner inte så många. Vi kan dela kultur och tradition av varandra och det blir inte så mycket fördomar när man träffas.Svenska från dag ett är en satsning från Regeringen för att ge nyanlända i Sverige möjlighet att lära sig svenska tidigt och samtidigt få en grundläggande förståelse för, och inblick i, det svenska samhället. Ett viktigt syfte är att ge deltagarna en meningsfull sysselsättning under asyltiden.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss