Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Förbunden skriver under på Samsyn Hälsingland – barn ska inte ”tvingas” välja idrott

2017-12-02 12:11

Att barn och unga ska vilja hålla på så länge som möjligt med idrott är ett av idrottsrörelsens allra viktigaste mål. En nyckel enligt forskningen är barn får hålla på med många olika idrotter – att inte specialisera sig för tidigt. Men hur lätt är det när säsongerna krockar och träningskraven ökar?
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 13:14

Bilden fr.v: Kjell Westlund, Hälsinglands Fotbollförbund, Pär Olsson, Dala-Gävleborg Handbollförbund, Lena Rolinder, Hälsinglands Ishockeyförbund, Kenneth Carlsson, Hälsinglands Fotbollförbund, Karin Axell, Hälsinglands Innebandyförbund och Jan-Erik Flink Bandyförbundet Distrikt Nord.

Henrik Persson, Gävleborgs Idrottsförbund, har anordnat ett antal träffar där fem av Hälsinglands specialidrottsförbund har fått diskutera sig fram till vad de tillsammans kan göra för att det ska vara så lätt och lustfyllt som möjligt för barn och unga att idrotta. Att underlätta för barn att hålla på med flera idrotter samtidigt är en viktig fråga. Idag kan det bli svåra val för barnen och deras föräldrar när idrottssäsongerna krockar och när det finns krav på att vara med på ett visst antal träningar för att få vara med på match till exempel. Därför enas nu de fem förbunden kring dialogmodellen Samsyn, som ska underlätta barn och ungas idrottande.

Samsyn är ett ställningstagande

– Samsyn är ett ställningstagande – en gemensam avsiktsförklaring. Samsynarbetet går helt i linje med det strategiarbete som idrottsrörelsen har startat mot 2025, där en grundläggande del är att få barn och unga att vilja fortsätta idrotta så länge som möjligt. Helst hela livet! Säger Henrik Persson som är samordnare av Samsynarbetet på Gävleborgs Idrottsförbund.

I praktiken innebär Samsyn att förbunden ansvarar för att planera sina säsonger i dialog med varandra för att undvika krockar. Grundsynen ska vara att det är ok att hålla på med fler idrotter. Det går naturligtvis inte att undvika krockar till 100 %, men i de fallen har förbunden tagit fram en särskild prioriteringsordning att utgå ifrån så att barnen inte ska komma i kläm.

– Samsyn utgår helt ifrån ett barnrättsperspektiv, säger Henrik Persson. Det ska vara barnets bästa som sätts i fokus hela tiden.

"För barnens utveckling är det kanon"

Jan-Erik Flink, ordförande i Bandyförbundet Distrikt Nord, ser enbart fördelar med Samsyn:
– Låt ungarna leka mer! För barnens utveckling är det kanon att få hålla på med så mycket som möjligt i unga år! Det främjar motoriken, spelsinnet och en massa andra delar.

– Samsyn är ett måste för framtiden om vi ska få ungdomar att hålla på längre med idrott, säger Kenneth Carlsson, styrelseledamot i Hälsinglands Fotbollförbund, han tror att ungdomarna kommer att tycka det är positivt att känna att alla tycker lika och man har någonting att luta sig mot. Det motverkar det grupptryck som kan uppstå när barn ska välja vilken träning eller match som de tycker är den viktigaste.
– Målet är nu att föreningarnas ledare börjar prata med varandra utifrån Samsyn. Kan vi på styrelsenivå, så kan de! Säger Kenneth.

Kjell Westlund, vice ordförande i  Hälsinglands Fotbollförbund, håller med:
– Det viktigaste är att vi mellan idrotterna pratar tillsammans, säger lika och står på samma sida!

"Ok att hålla på med andra idrotter"

Karin Axell, styrelseledamot i Hälsinglands Innebandyförbund, har goda erfarenheter av att föra dialog mellan idrotter. Från innebandyn tycker hon att hon har sett många goda exempel. Hon är glad att det nu blir ett formaliserat och kontinuerligt arbetssätt att bedriva Samsyn.

– Det är skönt att kunna säga att vi är överens om tagen!

Pär Olsson är ordförande i Dala-Gävleborg Handbollförbund och vill lyfta fram vikten av varierad träning:
– Det är viktigt att kunna uppmana barn att det är ok att hålla på med andra idrotter också, att de slipper välja.


För Lena Rolinder, ordförande i Hälsinglands Ishockeyförbund, handlar det om något väldigt grundläggande och enkelt:
– Börja prata med varandra. Hon tar även upp Samsyn ur ett glesbygdsperspektiv och menar att Samsyn är egentligen det som redan gäller på mindre orter.
– I Enånger kan man säga att det alltid funnits samsyn. Vi lägger inte träningar på samma dagar för då kan inte alla som vill komma helt enkelt.

Nu kör vi!

Samsyn startade med Samsyn Gästrikland för tio år sedan. Efter det har olika distrikt i Sverige gjort liknande satsningar och nu är det alltså dags i Hälsingland.

Henrik Persson är noggrann med att påpeka:
– Det är ni fem förbund äger Samsyn Hälsingland nu! Det är er vilja att underlätta för barn och unga som är drivkraften. Vår roll är att vara draghjälp och samordnare. 

Mötet avslutas, efter mycket positiva diskussioner och klargörande av en del detaljer, med ett symboliskt undertecknande. Nu kör vi!

Här kan du läsa mer om Samsyn Hälsingland

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss