Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Gästrikemodellen värnar det unika

2018-11-29 14:14

Om du spelar ungdomsishockey i Gästrikland så har du aldrig långt till bortamatch. Den så kallade Gästrikemodellen ska säkra att man på lång sikt kan behålla den unika bredden av ungdomsföreningar i distriktet. I veckan träffades föreningarna för att diskutera möjligheter och utmaningar.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2018 14:14

Bild: Bildbyrån

Med Gästrikemodellen har ishockeyns ungdomsföreningar formulerat ett gemensamt förhållningssätt som syftar till att behålla det stora utbudet av föreningar i distriktet och den unika bredden. Men det har inte varit helt enkelt att hålla modellen vid liv, folk byts ut i föreningarna och kännedomen blir lägre ju längre tiden går. I veckan bjöd därför Gästriklands Ishockeyförbund in distriktets alla ungdomsföreningar till workshop och lansering av ett kampanjmaterial.


Erik Tylhed och Fredrik Molander, Gästriklands Ishockeyförbund, ledde arbetet i den strategiska workshop där distriktets ungdomsföreningar samlades för att diskutera Gästrikemodellen.

Värvar inte mellan föreningarna

Gästrikemodellen bygger bland annat på att barn och unga ska spela ishockey där de bor – det betyder att man inte byter klubb och att föräldrar och ledare inte värvar spelare mellan föreningarna. En modell med goda intentioner – men hur många vet egentligen vad Gästrikemodellen står för? Och vad händer om vissa väljer att strunta i modellen?

Fredrik Molander, ordförande i Gästriklands Ishockeyförbund, och Erik Tylhed, styrelseledamot och sekreterare, är mycket nöjda med föreningsworkshopen. Många goda idéer och förslag har diskuterats och framför allt noterar de känslan av att samtliga föreningar har stort intresse av att jobba vidare med modellen och hålla den aktuell.

– Vi är unika i Gästrikland som har så många föreningar på så liten yta, säger Fredrik. Vi har den här modellen att utgå ifrån och rätt hanterad ger den fina förutsättningar för distriktets barn och unga att utöva sin idrott.


Kampanjmaterial ska nu ut till föreningarna för att öka medvetenheten om vad Gästrikemodellen står för.

Utmaningar att jobba med

- Vi gjorde ett grundläggande strategiskt arbete under förra säsongen och det var tydligt att Gästrikemodellen var en av de prioriterade frågorna som föreningarna ville arbeta med. Modellen är i grunden bra, men det finns vissa områden där vi har utmaningar och som vi behöver jobba med.

Att det byts folk i föreningarna är ett problem – idag är de flesta som var med och tog fram modellen utbytta. Att alla inte känner till och respekterar vad modellen står för är ett annat problem. Under kvällens workshop diskuterade föreningarna ett antal områden där man ser att det behöver göras förbättringar.

Kampanj för ökad kännedom

I samband med workshopen lanserades även ett kampanjmaterial för att öka kännedomen om modellen. Föreningarna försågs med informationsskyltar, foldrar, webbanners och annat material som de kan använda i sina verksamheter för att få bland annat ledare och föräldrar att uppmärksamma modellen och vad den står för.

- Vi är glada att vi har kunnat samverka med Gävleborgs Idrottsförbund i den här frågan, framhåller Fredrik. De har stött oss i framtagandet av kampanjmaterialet, och fungerat som bollplank. Det är viktigt att vi även visuellt visar upp vad vi står för och att alla föreningar står bakom modellen tillsammans!


Engagerade föreningsrepresentanter tar tag i utmaningar och möjligheter – för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ungdomshockeyn i Gästrikland.

Vad hoppas du, Fredrik, se för resultat av kvällens arbete?

- Det är unikt i hockeysverige att vi har den idrottsmiljö vi har i distriktet. Vår målsättning är att vi kontinuerligt ska ha sådana här träffar där vi tillsammans med föreningarna ser över och utvecklar den här unika modellen. Vi hoppas att det leder till att den efterlevs bättre. Det blir bättre för ungarna, bättre för ledarna … ja, bättre för alla!

Läs mer om Gästrikemodellen här. 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss