Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Hålligång på artrosgympan i Bjuråker

2018-10-11 11:56

En stund innan utsatt tid dyker de upp en efter en i gymnastiksalens omklädningsrum. I Friggesunds skola ska det snart bli artrosgympa, men en fråga hänger i luften. - Vart är Ulla? Visst skulle hon väl komma? Jo, hon sa att hon skulle! Och efter ett par minuter öppnas dörren och visst kommer Ulla Karlsson – nu är de redo att köra igång.
  • Uppdaterad: 11 OKT 2018 11:56

Kerstin Samuelsson är den som har hand om nyckeln och låser upp, men ledare vill hon inte kalla sig.

- Jag kan ju inte så mycket om sådant här, men vi hjälps åt allihop med att hitta på övningar.

Kerstin och Ulla har sällskap på kvällens pass av ytterligare tre deltagande damer. De brukar vara fem eller sex stycken, berättar de. Artrosgymnastiken har hållit igång i åtminstone fyra år, kanske längre, ingen kommer riktigt ihåg. Ett par av deltagarna är relativt nya i gruppen. Tidigare hade de en annan ledare, men hon fick problem med synen så nu är Kerstin den som har tagit på sig ansvaret.

Turas om att visa övningar

De turas om att visa övningar under uppvärmningen innan de går över till olika stationer och går över till övningar som handlar mycket om att stretcha, öva balans och stärka olika muskelgrupper.

- Jag har ju program jag ska köra hemma också, helst varje dag, berättar Marianne Lust. Men det blir liksom mer ordentligt gjort om man går hit och gör övningar. Man får kämpa!


Alla deltagare bidrar med övningar.


Inga-Lena Bergfält ser stora fördelar med att hålla igång kroppen.

Inga-Lena Bergfält har idrottat i princip hela sitt liv. Hon har åkt skidor och orienterat, men nu klarar hon inte att röra sig i terrängen. Balansen är dålig.

Det gäller att hålla igång

- Så fort jag sätter fast fötterna på skidorna så är det kört, säger hon. Cykel fungerar faktiskt, men jag kan inte cykla några långa sträckor. Men jag tänker så här – man får hålla på så mycket man kan och vara glad för allt som man har fått göra tidigare i livet, fortsätter hon. Det gäller att hålla igång!

Tillsammans med Ulla Karlsson och Ingrid Olsson fortsätter de med övning efter övning och snart har de 60 minuterna gått och flera av dem pustar. Det känner på!

Att gympan gör nytta för kroppen är de överens om, även om man kan ha bättre och sämre dagar.


Ulla Karlsson sträcker ut.


Balansövning.

Sociala biten väldigt viktig

Alla fem vill de lyfta fram den sociala biten som väldigt viktig. Det är bra att komma iväg och träffa folk. De försöker få fler att komma med och aktivera sig, men det är svårt. Väldigt svårt.

- Jag vet inte varför de inte kommer, säger Kerstin. Många vill ingenting. Vi har försökt med fikaträffar också, men det fick vi lägga ner. Det kom inget folk.

Efter passet packas mattor, hantlar och gummiband ihop. De fem damerna dröjer sig kvar på en bänk. Det blir en stund för skratt och prat om både det ena och det andra. De förfäras över Kerstins tilltag att klättra på stege och måla fasaden. Hon får ta emot förmaningar och får på allvar lova att hon ska ta det försiktigt. I övrigt är det mestadels glada miner trots trilskande kroppsdelar. Musklerna har fått röra på sig och stelheten har gett med sig lite.

Nästa vecka träffas de igen.


Från vänster: Marianne Lust, Ingrid Olsson, Inga-Lena Bergfält, Kerstin Samuelsson och Ulla Karlsson. 


Livslångt idrottande

Inom ramen för idrottsrörelsens mål ”Livslångt idrottande” sker verksamhet på många nivåer – från initiativ som artrosgympan här ovan till nationellt påverkansarbete för att öka resurserna till idrottsrörelsen för att kunna sätta ännu fler äldre i rörelse. Vill du ha för att starta aktiviteter för äldre i din förening? Hör gärna av dig för att bolla idéer med någon av våra konsulenter:
Länk till kontaktuppgifter

Kolla även in rapporten från Riksidrottsförbundet, här hittar du inspiration, argument och fler goda exempel:
Idrott och motion +60

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss