Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

”Idrotten är ett kanonsätt att mötas på!”

2019-04-04 09:24

– Integration är att ge andra sin tid och uppmärksamhet och visa vägen. En dag då det är tungt är det skönt att kunna hänga med varandra och bara vara. Gemenskap behöver inte vara att prestera eller ens idrotta det kan vara att bara komma till gymmet eller sitta på läktaren. Solvei Envall prisades på den nationella Eldsjälsgalan för sitt engagemang för nyanlända tjejer och har lagt mycket tid och energi i föreningen Ljusdalsfritid, där hon tillsammans med grundaren Jon Person arbetar ideellt för att aktivera Ljusdals unga.
  • Uppdaterad: 04 APR 2019 09:24

Sysselsätta unga

Jon hängde på gymmet där Solvei jobbade och de pratade om problematiken att unga inte hade någonstans att ta vägen – att det borde göras något för att sysselsätta unga i Ljusdal.

– Jag tyckte det inte kändes bra att de blev skällda på och påpekade att det borde erbjudas något roligt istället med bra förebilder och bra vuxna ledare. Så kom Jon med idén att starta Ljusdalsfritid, berättar Solvei. Det var 2016.

De började med att spela brännboll och fotboll med barnen ute på sommaren sedan fick de en tid i gymnastikhallen.

– Sen kom Omar och ville starta basket och Monavar och Mahdi ville starta parkour. Sen ville Zhekar och grabbarna ha volleyboll sen ville de ha inomhusfotboll. När bordtennisen skulle läggas ned så tog vi över den också … och helt plötsligt var det en väldig fart och jag och Jon hade fullt upp med att hålla i trådarna.


Bild: Solvei Envall.

Mål att göra tjejer orädda

– Vårt syfte är att ”ljusdalingarna” ska lära känna varandra och att ingen ska känna sig ensam. Vi vill att de ska ha ett ställe att gå till. Vi vill att de ska ha roligt.

– Ibland har vi haft aktiviteter enbart för tjejer för att få dem ”över tröskeln” som ett första steg för att få dem trygga. Vi har haft som mål att göra dem orädda och få dem att hoppa in i den större gruppen sen. Mitt jobb har varit att visa att man som tjej inte ska vara rädd.


Bild: Solvei Envall.

Solvei har själv varit aktiv, främst inom fotboll och längdskidåkning. För sju år sedan började hon jobba på Slottegymnasiets gym och har genom egna erfarenheter sett hur mycket jobb det behöver göras inom idrotten och i samhället, speciellt när det gäller jämställdhet. Att vara ledare är inte bara att göra folk bra på idrott, det är så mycket mer, menar Solvei. I den verksamhet de bedriver inom ramen för Ljusdalsfritid ser de hela tiden hur de aktiva växer som människor.

– Vi har stöttat de unga ledarna så att de nu kan stå på egna ben och jobba vidare med att hålla det vi byggt upp tillsammans vid liv.

Önskar mer vuxet stöd

I takt med att verksamheten växt upplever Solvei att det är svårt att räcka till som ideell ledare.

– Jag hade önskat de hade haft mer vuxet stöd, då det är svårt för de unga att själva vara ledare för dem i sin egen ålder. Jag önskar att jag kunde ha detta som ett heltidsjobb så att jag hade mer energi och tid för allt som jag upplever att jag inte räcker till för nu. Anledningen till att jag kör på trots att jag inte har tid, eller egentligen orkar, är att jag vet att jag betyder mycket för dem och att jag själv alltid skrattar i deras sällskap!

Solvei och Jon har genom sin förening tagit vara på idrottsrörelsens möjligheter att bidra till ett inkluderande samhälle.
– Idrotten är ett kanonsätt att mötas på! Det går att utveckla ännu mera för att nå ännu fler. Som att åka på utflykt tillsammans, ha middagar ihop eller andra aktiviteter och möten.

Bättre självförtroende

– Jag vet att den gemenskapen idrotten ger håller ungarna på banan. Utan föreningen som mötesplats tror jag att vissa av dem hade varit gangsters rent ut sagt. Jag tror inte heller att tjejerna hade varit så framåt som de är och jag tror att deras självförtroende blivit bättre i takt med att de märker hur de utvecklas som personer. Ungarna i vår verksamhet vill bli som våra ledare och jag är så stolt över det!


Bild: Solvei Envall.

– Idrottslyftet och andra typer av stöd har gjort att vi kunnat köra i 18 månader på full fart på en minibudget och erbjuda gratis aktiviteter. Jag hade önskat att kommunen och politiker hade kontaktat oss för att ta reda på hur de skulle kunna erbjuda stöd och underlätta utvecklingen så att vi kan bidra till ännu mer samhällsnytta. Jag tycker att varje ledare borde få betalt för det jobb de gör. För det är ett jobb. Ett jätteviktigt jobb! betonar Solvei.

Framtidstro 

– Integrationsarbete är för mig att först lära känna personerna och att ha roligt tillsammans. De ska veta att de har mig som stöd och vän. Det förtroende jag byggt upp är steg ett, då når man fram bättre och får lättare att få kontakt med resten av deras nära och kära.

– Det som är viktigt för ungdomar är att de har framtidstro och vet de kommer trivas. Att de har någon som de vill göra stolt, som de vet tycker om dem, som vill deras bästa och som är glad för deras skull och delar det jobbiga då det är tufft. Integration är att ge andra sin tid och uppmärksamhet och visa vägen. En dag då det är tungt är det skönt att kunna hänga med varandra och bara vara. Gemenskap behöver inte vara att prestera eller ens idrotta det kan vara att bara komma till gymmet eller sitta på läktaren. Att spontant kunna komma, oavsett om det är publik, och vara välkommen utan att behöva känna press – det önskar jag att det fanns mer av. Idrott som inte bara är för elitsatsande, avslutar Solvei.

***

Årets Eldsjäl/Integration: Solvei Envall

Motivering: ”Är verksam i den kanske aningen luddiga ”idrottsföreningen” Ljusdals Fritid som hon själv dragit igång, en helt ideell förening som hjälper unga nyanlända tjejer att komma in i det svenska samhället – och använder idrott och motion som redskap och vägen dit. Men förutom idrotten så har föreningen vuxit och arrangerar massa andra samkväm ihop för att öka integrationen och få nyanlända att lära känna ur-svenskar.”

Bild: Gävleborgs Idrottsförbund.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss