Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

I Gävleborg skippar vi attityden

2019-01-17 14:15

Många barn och ungdomar får tidigt bekanta sig med idrottens machokultur. Beteenden och handlingar som utanför idrotten hade setts som oacceptabla är dessvärre normaliserade i olika idrottsmiljöer. Med stöd från Länsförsäkringars Samhällsfond lanserar vi nu ”Skippa attityden” – ett utbildningskoncept som ska bidra till att skapa ett tillåtande klimat och en god idrottsmiljö för idrottande barn och unga i Gävleborg.
  • Uppdaterad: 17 JAN 2019 14:15

Gynnar hela länet

Länsförsäkringars Samhällsfond är förväntansfulla inför satsningen. De ser att idrottsrörelsens mål i många stycken går hand i hand med målen för deras egen verksamhet. Tillsammans med oss på Gävleborgs Idrottsförbund har de tidigare år gett stöd för utbildningssatsningar inom Hjärt- och lungräddning och lovaktiviteter för skolbarn.

– Vi ser den här gemensamma satsningen som en jätteviktig del i arbetet för att alla barn och unga i länet ska ha en möjlighet att komma in i idrotten. Vi arbetar utvecklande och hållbart, för barn och unga och för Gävleborgs bästa, säger Jonas Olsson, ordförande i LF Samhällsfond.

Bodil Einemo, ledamot i LF Samhällsfond, fyller på:
– Skippa attityden handlar om hållbarhet – om att verka för ett långsiktigt välbefinnande. Det här arbetet kommer att gynna hela länet, menar hon.


På övre raden från vänster: Representanter för Länsförsäkringars Samhällsfond – Jonas Olsson, Ann-Sofie Wesslén-Weiler, Jan Setterberg, Lars-Ivan Ivarsson, Anders Paulsen, Bodil Einemo samt verksamhetsledare från Gävleborgs Idrottsförbund Ingela Nilsson. Nedre raden från vänster: projektgruppen från Gävleborgs Idrottsförbund som utvecklat konceptet #skippaattityden – Robin Westlin, Olof Hansson och Ahmet Bölüktas. 

Idrottsförbundets projektgrupp har tagit fram ett enkelt och tydligt utbildningskoncept som de testkört i ett urval pilotföreningar med mycket positivt resultat. De fyra utbildningspassen som ingår i konceptet är korta, bygger på dialog och övningar och genomförs i samband med träning. Utbildningspassen leds av en extern ”attitydambassadör”, som fått utbildning på temat. 

Svårt att bryta mönster

– Ledarna tycker att det är väldigt skönt att det kommer någon utifrån för att ta tag i de här frågorna. Det kan kännas svårt att som ledare att på egen hand gå in i sin träninsgrupp och försöka bryta ett mönster och prata om värderingar och bemötande, säger Olof Hansson, idrottskonsulent och medlem i projektgruppen.  

– I en av de föreningar där vi provkört utbildningen säger ledarna att de redan efter ett par träffar har lagt märke till att klimatet i gruppen har förändrats och blivit bättre, då vet vi att vi är något riktigt bra på spåren! fortsätter han.


Material framtaget som stöd för Skippa-attityden-ambassadörer.

Framtida ledare

Med stöd från LF Samhällsfond kan Gävleborgs Idrottsförbund nu lansera Skippa attityden skarpt över hela länet och arbeta långsiktigt och konkret med de här frågorna ute i distriktets ungdomsföreningar. De ambassadörer som utbildas är själva ungdomar eller unga vuxna. Genom att involvera unga som ambassadörer banar vi väg för en ny generation potentiella framtida ledare som kan bära dessa viktiga värdegrundsfrågor vidare.

– Det ska kännas bra i magen när du går till träningen och träffar dina träningskompisar. Det är viktigt att inte attitydfrågor utgör ett hinder för barns och ungas idrottande, sammanfattar Robin Westlin, projektsamordnare.

Nästa steg för projektgruppen är nu att rulla igång utbildningarna i ett antal föreningar medan fler och fler ambassadörer utbildas. Projektgruppen räknar med att nå 25 lag i startomgången 2019 och ytterligare minst 40 lag under kommande år.

Har du frågor om Skippa attityden är du välkommen att kontakta:
Robin Westlin, projektsamordnare för #skippaattityden
This is a mailto link   

Vill du anmäla ett lag eller en träningsgrupp till #skippaattityden? 
Läs mer här.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss