Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Kan du vissla Johanna?

2019-03-06 10:32

Gästriklands domarsatsning för kvinnor har startat positivt! Genom att ställa frågan ”Kan du vissla Johanna?” hoppas Gestriklands Fotbollförbund hitta ett antal kvinnliga domare för framtiden. En första utbildningsinsats drar igång inom kort och platserna är i det närmaste fyllda.
  • Skapad: 06 MAR 2019 10:32

Initiativet till #kanduvisslajohanna togs av domarkommittén i Gestriklands Fotbollförbund. Av totalt 81 distriktsdomare är endast 2 kvinnor så det fanns ingen tvekan om att något måste göras för att förändra den bilden.

Gett resultat

– Det har gjorts försök att rekrytera kvinnor till domarroller tidigare, men det har inte lyckats. Den här gången har vi tillsammans tittat lite mer på hur vi rekryterar – var letar vi? Vi har lagt större fokus på att synas i sociala medier och att söka lite bredare, vilket gett resultat, berättar Eva Westin, Gestriklands Fotbollförbund, som är utbildningsansvarig för #kanduvisslajohanna.

– I slutet av januari bjöd vi in intresserade kvinnor till en inledande informationsträff där vi förutsättningslöst sonderade förutsättningarna, fortsätter Eva. Syftet med träffen var att förklara lite mer kring vad domarrollen innebär. Deltagarna fick bland annat möta föreläsaren Eva Ödlund som har varit elitdomare i 22 år och som blev utsedd till årets domare 2006. Hon delade med sig av sina erfarenheter – både det som varit positivt men även vilka utmaningar hon ser.

Nästintill fyllda platser

– Kort efter informationsträffen bjöd vi in till domarutbildning Steg 1, och just nu kan vi glatt konstatera att vi nästintill har fyllt de tolv platserna, säger Eva Westin.  

Efter Steg 1, som är en 2-dagarsutbildning, är deltagarna färdiga för att gå ut och döma och få testa sina färdigheter i matchsituationer.

– Vi kommer att fortsätta stödja kvinnorna för att de ska utvecklas på ett bra sätt så att vi får behålla dem, säger Eva. Vi vill ju att de ska vara kvar i rollen och trivas med uppgiften, så att de i sin tur kan bli förebilder för fler tjejer som vill testa. 

Jätteviktigt initiativ

- Det är domarbrist generellt, så det här initiativet är jätteviktigt, menar Eva. Om vi ska kunna bedriva fotboll så måste vi ha domare. Särskilt spännande blir det ju att följa rekryteringen av kvinnor för att se om vi kan bidra till en mer jämställd fotboll också, fortsätter hon. Vi behöver kvinnliga förebilder. Den här typen av arbete behövs inte bara på domarsidan utan i alla roller och positioner kring fotbollen.


För att delta i domarutbildning Steg 1 måste du vara minst 15 år. Vill du veta mer om utbildningsinsatsen är du välkommen att höra av dig till:
Eva Westin, Gestriklands Fotbollförbund
E-post: This is a mailto link
Telefon: 072-2525695

Läs mer om #kanduvisslajohanna i Mittmedias artikel.  

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss