Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Kommunturné med idrottens framtid på agendan

12 MAJ 2017 15:33
Under våren har Gävleborgs Idrottsförbund varit ute på turné i länet för att prata idrott och framtid. I sju av länets tio kommuner har vi samlat politiker, tjänstemän och idrottsföreningar för att diskutera gemensamma möjligheter och utmaningar.
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 13:14

Vilka vägval kan vi tillsammans göra för att skapa Världens bästa idrottsmiljö i din kommun? Så löd frågan vi ställde i inbjudan till kommunträffarna med idrotten. Under tre intensiva timmar per träff varvades information och kommunstatistik med dialog och workshops.

Engagemanget har varit stort och under träffarna har en hel del konkreta idéer tagit form. Tillsammans har vi listat områden att gå vidare med, till exempel önskvärda utbildningsinsatser, inkluderingsprojekt och regelbundna mötesforum. Resan mot Världens bästa idrottsmiljö i Gävleborg har definitivt fått en extra skjuts!

Här nedan möter du några av deltagarna:

”Idrotten är grundläggande i Nordanstig!”

Helena Hassel, sekreterare i Nordanstigs Föreningsråd, varför är idrotten viktig att satsa på i Nordanstigs kommun?
– Idrotten är grundläggande i Nordanstig. Om inte idrotten fanns skulle en stor anledning till varför barnfamiljer bosätter sig här försvinna. Det finns ett stort värde i det ideella arbetet som görs, det är viktigt att politikerna också förstår det. Och så är det så klart viktigt att röra på sig för hälsans skull.

Vad tror du behövs för att skapa Världens bästa idrottsmiljö i din kommun?
– Det finns ett intresse från kommunen. Det krävs att dessa frågor prioriteras och att det kommer mer resurser till föreningslivet. Nästa steg är att ha en länk mellan föreningarna och kommunen, att underlätta administrationen. Att skapa nätverk för att kommunicera allt som görs inom idrotten är också viktigt.

Vad tar du med dig från dagens kommunträff med idrotten?
– Det har kommit fram en del idéer här – att skapa en föreningsmässa för att få in nya medlemmar till exempel. Vi har ju föreningsträffar sedan tidigare. De fysiska träffarna är bra, då kan vi hitta samverkan och nya idéer. Inom ridsporten har vi lyckats bra med idrott-hela-livet-satsningar. Vi har både de yngre och de äldre inom föreningen. Det vi skulle vilja ha är en ledarutbildning för yngre ledare, mellan 13 och 16, för att hålla kvar fler ungdomar inom idrotten. Den ledarutbildning vi har idag genomförs efter 16 års ålder, och då har många redan slutat med ridningen. Vi skulle också kunna utveckla prova-på-aktiviteterna. Och vi tittar på ett nätverk för samåkning i olika delar av kommunen.


Fokusera inte på problemen. Gör det enkelt!”

Nicklas Johansson, ledare i Sandarne IF, varför är idrotten viktig att satsa på i Söderhamns kommun?
– Jag tänker först på integration! Vi gör det ganska ofta svårare än det behöver vara. Kanske det beror på okunskap eller rädsla. Istället för att det startas kurdiska lag eller somaliska lag, kan vi bjuda in i den verksamhet vi redan har! Vi måste få saker att funka från olika håll.

Vad tror du behövs för att skapa Världens bästa idrottsmiljö i din kommun?
– Fler föreningar måste göra mer. Jag säger: Fokusera inte på problemen. Gör det enkelt! Vi måste lösa praktiska problem som skjutsar eller att genomföra aktiviteter i närmiljön. Där inte den egna föreningen räcker till måste hjälp komma in. Hjälp med kommunikation till exempel.

Vad tar du med dig från dagens kommunträff med idrotten?
– Vi måste ha ett sådant här forum för att organisera oss. Vi blir starkare om vi är ense om målet, och om vi samordnar våra insatser och hittar gemensamma lösningar. Det blir till exempel trängre och trängre i våra idrottshallar, så det är viktigt att vi kan utnyttja våra idrottsytor bättre. Vi har byggt en del områden, men sedan har vi släppt greppet lite. Vi måste hitta en bättre struktur.


”Man skulle kunna utveckla verksamheten genom skolsamverkan"

Amanda Palmér, ledare i Bollnäs Konståkningsklubb, varför är idrotten viktig att satsa på i Bollnäs kommun?
– För att vi ska få en generation med hälsosamma ungdomar! Idrotten är viktig för den får dig att slappna av! Om de äldre ungdomarna idrottar mer leder det till mindre ”dräll” på stan. Vi får en tryggare miljö här.

Vad tror du behövs för att skapa Världens bästa idrottsmiljö i din kommun?
– Vi behöver välutbildade, engagerade ledare som reflekterar över sin roll – som har hjärtat med, som lyssnar och inte bara ställer upp för att man måste. Vi måste ha tillräckligt med ytor för idrottandet – bristen på isytor är ett problem till exempel.

Vad tar du med dig från dagens kommunträff med idrotten?
– Det är superkul att nätverka så här! Jag gillar ju det – det är jätteviktigt! Här kan man få höra hur andra resonerar. De flesta tänker ju ganska lika! Man kan också få veta vart man kan vända sig i olika frågor. Jag tänker också att man skulle kunna utveckla verksamheten genom skolsamverkan. Idrottslärarna är viktiga! 


”Jag vill få idrottens ledare att förstå vilken viktig roll de har. De är kittet, fundamentet!”

Staffan Nordqvist, ordförande i Utbildnings- och kulturnämnden i Ockelbo, varför är idrotten viktig att satsa på i Ockelbo kommun?
– Idrotten är viktig, inte bara för det fysiska välbefinnandet utan till väldigt stor del för gemenskapen. För den sociala hållbarheten. Jag är väldigt förtjust i folkrörelsetanken som föreningarna står för - där finns engagemanget! Det betyder mycket, det handlar om att ge och ta och är utvecklande för individen!

Vad tror du behövs för att skapa Världens bästa idrottsmiljö i din kommun?
– Vår kommun är liten men naggande god, som jag brukar säga. Vill vi något så ser vi till att göra det. Vi har nära till beslut. Att ha tillfälle att samlas kring de här frågorna är viktigt. Jag skulle säga att vi har väldigt goda förutsättningar!

Vad tar du med dig från dagens kommunträff med idrotten?
– Jag vill få idrottens ledare att förstå vilken viktig roll de har. De är kittet, fundamentet! Vi bör ta alla tillfällen att ge dem uppskattning – en klapp på axeln och lyfta allt positivt de gör. Jag skulle säga att vi har mycket goda möjligheter! Under workshopen kom det idéer om kompetensutveckling för ledare och nya grepp kring spontanidrott till exempel.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss