Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ledarskap – en väg till integration

2019-04-05 10:12

Att lära sig hur man lär ut saker till andra kan vara en bra nyckel för att stärka sitt självförtroende, lära känna nya människor och hitta en betydelsefull roll i ett nytt sammanhang. Genom ”Lobben – utbildning och ledarskap” hittade Banafsha Rafat till idrotten – idag leder hon dansgruppen ”Dance is Freedom” i Söderhamn.
  • Uppdaterad: 05 APR 2019 10:12

Banafsha kom till Söderhamn från Afghanistan 2015. Hon älskar att röra på sig och har tidigare varit aktiv både inom dans och som ledare i basket.

– Det var svårt att utöva idrott i Afghanistan, svårt att få föräldrarna att lämna sina barn till aktiviteter. Vi var ett gäng tjejer som brukade träffas och dansa där, berättar Banafsha.

När hon kom till Söderhamn ville hon aktivera sig så mycket som möjligt.

– Jag jobbade på olika jobb, för att jag älskar att jobba. Jag målade hus och jobbade på ett äldreboende, berättar hon.

Via skolan där hon gick en förberedande utbildning fick hon höra talas om Gävleborgs Idrottsförbunds utbildningssatsning Lobben och blev eld och lågor.

– Oh my god, jag gillar idrott sååå mycket! Men jag var rädd första gången jag kom in rummet och skulle börja utbildningen. Det var så många nya. Men alla var jättetrevliga och jag har lärt mig väldigt mycket. Det var massor av information om allt – hur vi kan prata med barn till exempel och annat om ledarskap. Annars hade jag inte haft en aning om hur jag ska kunna lära andra.

Afaf Radhison, Gävleborgs Idrottsförbund, är en av projektledarna för Lobben och hon berättar att deltagarna bland annat genomfört idrottsrörelsens ledarskapsutbildning Plattformen och även fått utbildning kring hur de ska bemöta barn med särskilda behov och funktionsnedsättningar.

Efter utbildningarna i Lobben fick Banafsha chansen att träffa ett gäng dansglada tjejer på aktivitetshuset Verkstäderna i Söderhamn, de hade inte någon ledare. Tillsammans med Masuma Ibrahimi bestämde hon sig för att ta sig an utmaningen.

Dansverksamheten planerar och formar Banafsha och hennes ledarkollega helt själva. Konceptet kallar de ”Dance is Freedom” och gruppen är öppen för alla. Som mest brukar det dyka upp 10–12 personer och de får hela tiden tillfälle att utveckla sina ledaregenskaper då övningarna anpassas efter vilka som är där. Banafsha är mycket noga med att lyfta fram att de lär av varandra i gruppen. Att hon själv älskar att dansa, men inte är någon expert.

– Jag tänker att jag vill bli bättre på dans så att jag kan lära dem ännu bättre. Min lillasyster är bra på dans så jag brukar dra med henne också.

– Jag blev förvånad att det fanns så mycket idrott i Sverige. Jag kände till några stycken innan men det finns ju massor! Det finns så mycket att göra.

I framtiden drömmer Banafsha om att öppna en restaurang tillsammans med sin mamma. Där ska de servera mat från Afghanistan.

***

Lobben – utbildning och ledarskap

Den senaste omgången av Lobben – utbildning och ledarskap har haft 7 deltagare, som under ett halvår fått utbildning och teori en gång i veckan och kombinerat det med att vara aktiva i en idrottsförening ett par dagar i veckan.

Efter Lobben har de gått vidare till olika roller inom föreningslivet – som dansledare, basketledare, hjälpledare i Skridskokul inom bandyns barnverksamhet, fotbollsledare för ungdomsgrupper och en av deltagarna har uppdrag inom tennisen och fått möjlighet att utbilda sig vidare där.

Länk till mer information om Lobben – utbildning och ledarskap.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss