Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lobben – projektet som byggt självförtroende

2019-12-17 17:23

”Det är svårt att komma in i samhället när man bara går hemma och känner sig ensam och mår dåligt.” Så uttryckte sig en av deltagarna om sin tillvaro innan projektet ”Lobben – utbildning och ledarskap” drog igång. Idag kan vi summera projektet och se att det bidragit högt över förväntan till språkutveckling, bättre hälsa och en meningsfull och utvecklande vardag för de asylsökande kvinnor och män som deltagit.
  • Uppdaterad: 17 DEC 2019 17:23

Bild: Lobbendeltagare på besök hos kommunfullmäktige i Söderhamn.

Gävleborgs Idrottsförbund har inom ramen för Lobben samverkat med distriktsidrottsförbunden Jämtland/Härjedalen och Västernorrland och totalt har 142 asylsökande deltagit, varav 56 i Gävleborg. Till projektet har vi även knutit ett 20-tal föreningar i Söderhamn och Bollnäs.

Projektledarna Lars Nordh och Afaf Radhison har hållit i träffarna då deltagarna har fått ta del av idrottens ledarskapsutbildningar, lärt sig mer om svensk idrottsrörelse och arbetat med värdegrund, jämställdhetsfrågor och personlig utveckling.

En meningsfull fritid

Syftet var att ge deltagarna en meningsfull fritid, som i sin tur kunde leda till en fördel i språkinlärningen, ökad självkänsla, ökat självförtroende, skapandet av nya kontakter och därmed underlätta att komma in i det svenska samhället.

Efter att ha deltagit i projektet uppger …
98,2% att de har ökat sina kunskaper i det svenska språket.
96,4% att de upplever en förbättrad självkänsla/självförtroende.
100 % att de har ökat sin kunskap om den svenska idrottsrörelsen.
98,3% att de genom projektet har fått ökade kunskaper om det ideella ledarskapet.
88,4% upplever en ökad fysisk hälsa.
96,2% upplever en ökad psykisk hälsa.

Träna mycket på att prata

”Innan jag gick med i Lobben kändes det jobbigt. Var osäker på språket och kunde inte uttrycka mig... Nu när mina språkkunskaper har blivit bättre mår jag också bättre”, berättar en av deltagarna.

”Innan Lobben var jag mest på mitt boende och spelade på mobilen. Många av mina vänner på boendet mådde dåligt, en del skar sig och polisen var ofta på besök … ibland flera gånger i veckan. Det var ofta långtråkigt, man visste liksom inte vad man kunde göra annat än att vara på boendet. När jag gick med i projektet fick jag träna mycket på att prata, det gjorde att jag fick betydligt bättre självförtroende. Nu när jag har lärt mig språket bättre kan jag exempelvis gå till Migrationsverket och visa att jag faktiskt kan prata svenska, det hade jag inte vågat tidigare”, berättar en annan.

Exempel på vad deltagarna gör annorlunda efter sitt deltagande i projektet:

• Tränar mer
• Mer aktiva även utanför projektet, gör utflykter med sina barn
• Träffar mer människor inte bara de man bor med
• Ligger inte bara hemma och sover på dagarna som innan projektet
• Sover bättre på natten
• Lär känna nya människor och får nya kontakter
• Tänker mindre på dåliga saker, minskad stress

Nya ledare i våra föreningar

Projektet ”Lobben – utbildning och ledarskap” har bedrivits i Söderhamn och Bollnäs med stöd från AMIF (Asyl-, migrations- och integrationsfonden), förutom i Gävleborg så drevs projektet i Jämtland/Härjedalen (Östersund) och Västernorrland (Härnösand).

Målgruppen har varit asylsökande (18+) som deltagit i anpassande ledarskapsutbildningar samt erbjudits ledarskapspraktik i en förening, där föreningen bidragit med mentorskap. Utöver detta så har deltagarna fått göra olika studiebesök i samhället för att få en bredare bild av staden och samhället i stort. I slutenkäten uppgav 21 personer att de idag är ledare i en förening.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss