Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lyckat projekt för ensamkommande unga

2018-07-11 11:08

Mitt i sommaren läser vi en glädjande rapport om skidor, snö, kramar och High fives! Allt började för ett par år sedan, då några ungdomsledare från Högbo Gif, Årsunda IF och Ockelbo SK satt och funderade på vad de skulle kunna bidra med då det gäller integration.
  • Skapad: 11 JUL 2018 11:08
Högbo GIF har stått som projektägare till "Skidor för alla" – det projekt, som med stöd från Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, blev resultatet av ungdomsledarnas inledande funderingar.
Vintern 2017 genomförde projektteamet totalt 12 träffar på snö med sammanlagt 59 ungdomar mellan 13
och 20 år. Deltagarna rekryterade man genom att kontakta föreståndarna på kommunala och privata boenden för ensamkommande barn/ungdomar. 2018 fortsatte verksamheten och man hade18 grupper med sammanlagt 88 ungdomar. 
 
Genom samverkan mellan skidföreningar och sportbutiker fick man i projektet tillgång till spår och utrustning av bra kvalitet. Ungdomarna erbjöds olika prova-på-aktiviteter med både skidor och pulkaåkning. De som ville erbjöds även möjlighet att få komma och träna regelbundet, vilket blev mycket uppskattat. Ett
tiotal killar kom regelbundet och de sa att de längtade till och såg fram emot skidkvällarna.
I projektet anordnade man även kvällsåkning med pannlampa, vallaträff och andra aktiviteter.
Röster från ledarna:
”Vi har fått höra att tiden ute i snön har betytt otroligt mycket för ungdomarna. Många av dem har varit med om traumatiska händelser i sina liv och att få vara ute i snön med skidor, skratt och umgänge har skapat möjlighet för ett andrum i tillvaron. Många ungdomar bad om att få komma tillbaka flera gånger och vi har fått många kramar och ”High fives”.”

”Vi är även överraskade över den snabba utvecklingen som ungdomarna gjorde. Alla har de mer eller mindre ”stapplat” fram de första10 minuterna för att efter en timme kasta sig tjutande ut för de brantaste backarna.”

”Vilken lycka det är att se att utomhusaktivitet tillsammans med andra kan bidra med sådan krydda i livet för dessa ungdomar. Vilken hängivenhet de visar! Vilken glädje! Det går inte att missa att ungdomarna mår bra under tiden de åker skidor. Passet med pannlamporna var helt fantastiskt! Ungdomarna ville bara åka mer och mer. De blev mer och mer inspirerade för vare kilometer. Jag hade förväntat mig att det skulle bli ganska jobbigt för dem, rent fysiskt, men det var inga problem alls! De uttryckte att de verkligen tyckte att det var mysigt, vilket var ett av våra mål med turen. Jag är glad över att få vara en del av detta projekt, att jag får vara med och förmedla känslan och kärleken till denna vinteraktivitet och kanske därmed kunna förmedla dess betydelse för en förbättrad hälsa och livskvalitet.”

Nu går teamet vidare för att planera en fortsättning! Mer skidor för alla!
Skribent: Ingela Norberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss