Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ny vision sätter folkbildningen på en större agenda

2019-05-25 16:21

Riksidrottsmötet 2019 går av stapeln i Jönköping i helgen och ett ärende för medlemsförbunden att besluta om var förslaget till ny vision, verksamhetsidé och värdegrund för SISU Idrottsutbildarna. I den nya skrivningen lyfts folkbildningen tydligt fram som en förutsättning för att lyckas nå målen i idrottsrörelsens gemensamma Strategi 2025.
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2019 16:21

Bild: Distriktsidrottschef Ann-Gerd Bergdahl och ordförande Gudrun Ekblom, Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg på plats på RIM 2019.

Anna Iwarsson, Riksidrottsstyrelsen, betonade på stämman att ambitionen med den nya visionen är att "sätta folkbildningen på en större agenda". Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef i Gävleborg, ser mycket positivt på den nya skrivningen.

– Det är roligt att se att stämman ställde sig så positiv till de nya formuleringarna. I dokumentet finns nu mycket kraftfulla skrivningar kring folkbildningens möjligheter och effekter och det signalerar att idrottsrörelsen verkligen vill lyfta folkbildningen med ny kraft, menar hon.

I Gävleborg bedriver SISU:s idrottskonsulenter dagligen olika former av folkbildande verksamhet som gör att föreningarna kan ta nya värdefulla steg framåt och utvecklas. Med den nya visionen tydliggörs även de effekter som folkbildningsverksamheten har för individ och samhälle.

– Inom idrotten kan ungdomar till exempel få lära och utvecklas för sitt första ledaruppdrag och gå vidare, med stärkt självförtroende mot nya uppdrag, säger Ann-Gerd. Många av morgondagens ledare och nyckelpersoner tagit sina första utvecklingssteg inom idrottsrörelsen.

– De här olika effekterna som folkbildningen ger samspelar och stärker varandra. Visionsdokumentet synliggör detta och vi hoppas att vi med vår folkbildningsverksamhet i Gävleborg kan bidra till utvecklingen både inom idrotten och även för samhällsutvecklingen i stort, säger Ann-Gerd.

I linje med att distriktsidrottsförbunden och SISU Idrottsutbildarna på regional nivå läggs samman till en organisation 1 januari 2020 så har formuleringarna i SISU:s nya vision även harmoniserats med RF:s vision och värdegrund.

Vision: Idrottsrörelsens folkbildning – världens bästa!

Verksamhetsidé: Vi erbjuder folkbildning i idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.

Länk till SISU Idrottsutbildarnas nya vision, verksamhetsidé och värdegrund som beslutades på Riksidrottsmötet (hela dokumentet).

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss