Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

På spaning efter normer

2017-11-30 15:29

Allas rätt att delta! Det är en grundsten inom Svensk Idrott – men hur når vi dit? En pusselbit är kunskap och en annan är reflektion. I olika former är Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna delaktiga i utbildningsinsatser och processer för att spana efter normer inom idrotten.
  • Skapad: 30 NOV 2017 15:29

Bild: Gudrun Ekblom, styrelseordförande, Gävleborgs Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Gävleborg och Johan Köhler, ordförande, Kiruna IF Hockey.

Just nu reflekterar vi mycket tillsammans med länets föreningar kring värderingar och bemötande. Vi bjuder på några exempel från den senaste veckan:

Tillsammans för en normmedveten idrott – en träff i Hudiksvall där idrottens aktiva, ledare och föräldrar m.fl. fick lyssna till Johan Köhler, f.d. ordförande i Kiruna IF Hockey, som berättade om varför de valde att byta till regnbågsfärger och kunde konstatera att de på grund av detta tappade 750 000 kronor i sponsorintäkter samtidigt som de hyllades som hjältar i media och på Stockholm Pride.

Nyanlända barn och unga – en temadag i Gävle där vuxna som möter nyanlända barn och unga i sitt yrke eller i andra sammanahang fick lyssna till föreläsarna Sonia Sherefay och Carl Pether Wirsén. Sonia tittade med värme och humor på vad som händer med familjen och föräldrarollen i det mångkulturella Sverige? Att vi vuxna är tydliga är det allra viktigaste medskicket! Carl Peter tryckte på att anpassning tar tid – det är inte politik eller nationalekonomi det handlar om – det är vanlig psykologi. ”Ha tålamod, det tar 5–7 år att knäcka koden”.


Bild: Föreläsarna Sonia Sherefay och Carl Pether Wirsén

Vi har så klart även passat på att involvera deltagarna, som i olika workshops fått tillfälle att reflektera över hur normen ser ut i den egna idrotten/föreningen.

Idrottsförbundens medarbetare har även haft förmånen att delta i pilotutbildningen 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott. Tillsammans med utbildarna Sofia B. Karlsson, Jenny Svender, Kristoffer Berg, Maria Ståhl och Musse Hasselvall fick vi ordentlig kunskapspåfyllnad och tillfälle att tänka kring vilka normer som råder i idrottens olika rum. Hur låter det i omklädningsrummet, styrelserummet, på åskådarplatsen ... och vad väljer du att göra? Medskicket är: Bestäm dig för en mikrohandling – en enkel handling som du kan använda nästa gång du ställs i en situation där du får tillfälle att markera att du inte tycker att språket eller handlingen är ok.

Vi konstaterade också att det finns en resa att göra inom idrottsrörelsen för att inkludera fler. Flertalet av föreningarna på plats var taggade att mer strukturerat ta tag i och jobba vidare med frågorna på hemmaplan.

Hur inkluderande är din förening?

Vill du veta mer om hur din förening kan arbeta med värderingar, bemötande och andra vägar till en mer inkluderande idrott? Börja gärna med att kolla in den nya webbplatsen inkluderandeidrott.se och ta en kontakt med någon av oss på Gävleborgs Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna för att få veta mer om vilka möjligheter som finns när det gäller att få processtöd till exempel.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss