Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Pondhockey ger plats åt många

2019-02-04 14:13

Med hjälp av enkel sarg som kan fraktas med vanligt släp, har isytan vid Sätravallen strax utanför centrala Gävle förvandlats till ett ishockeyparadis för 300 ishockeysugna barn. "Vi vill ta udden av det här snacket om att man måste ha bokad hallplats och istid för att kunna spela hockey. Här går det att fixa ändå. Det är ett enkelt spelsätt och så får man uppleva den här inramningen att vara ute i snön", säger Sebastian Petersson, Strömsbro HC.
  • Uppdaterad: 04 FEB 2019 14:13

Koncept från Kanada

Isytan har med hjälp av den enkla träsargen delats upp i tio stycken små planer där matcherna löser av varandra enligt ett spelschema. Det här är andra året som Strömsbro Hockey Club anordnar Knattefesten för barn födda mellan 2010 och 2015. Första året lyckades de locka 200 barn att delta, i år har de ca 300 barn från 9 olika föreningar på isen. 


Sebastian Petersson – en av arrangörerna bakom Knattefesten.

Med samma punktlighet som vid förra årets arrangemang drog ett ymnigt snöfall in över Gävle dagen innan Knattefesten skulle gå av stapeln. Sebastian Petersson som är materialansvarig i föreningen har skottat snö halva natten och står nu i klubbtältet och grillar hamburgare för glatta livet, men han är mycket nöjd.

– Det här konceptet, Pondhockey, är från Kanada, berättar Sebastian. Där kör man på dammar och naturisar. Det ger fler möjlighet att delta och det är ett enkelt spelsätt, säger han.


Här spelar resultatet ingen roll, att få vara utomhus i snön och spela mycket ishockey är poängen.

Efterfrågat initiativ

Han berättar att det från början var Thomas Fahlstedt i Strömsbro HC som kom med idén och sedan har de varit några stycken som har hjälpts åt att arrangera. Efter förra årets Knattefest fick de positiv respons och de märkte att det fanns en efterfrågan – alla de pratade med ville vara med och köra igen nästa år.

Runt de små isplanerna leker småsyskon i snöhögarna medan föräldrar, bekanta och far- och morföräldrar tittar på matcherna. Vid varje plan finns en matchledare som håller reda på tiden och ser till att spelschemat funkar. Det som händer på isen i ansvarar respektive föreningsledare för.

Specialbyggda mål

Målburarna är byggda som en låg träram med två hål att styra in pucken i för att göra mål. Genom den speciella konstruktionen blir villkoren för att göra mål lite mer lika, vare sig du är bra på att skjuta eller inte.


De specialutformade små målburarna av trä ger både den som är van skytt och den som är nybörjare mer jämlika chanser att sätta en puck.

Om det är något som Sebastian Petersson önskar sig inför nästa år (förutom lite mindre kraftigt snöfall …) så är det att få fler att hjälpa till kring arrangemanget.

– Det skulle vara bra om fler ville engagera sig, det är tufft att dra runt ett så här pass stort arrangemang på bara några få personer, avslutar han och serverar en nystekt burgare till en hungrig knatte.

En ny syn på träning och tävling

– Med Knattefesten gör Strömsbro en jättefin insats. Det här initiativet bidrar till en ny syn på träning och tävling – det behövs inte alltid en ishall och en fast träningstid. Att använda utomhusytor på det här sättet är toppen! Man har fått 300 barn att röra på sig och ha kul här idag. Det är här man skapar glädjen som är förutsättningen för att de ska vilja fortsätta leva ett aktivt liv, säger Olof Hansson, Gävleborgs Idrottsförbund, som fanns på plats för att prata om framtidens idrott med ledare och föräldrar.


Olof Hansson från Gävleborgs Idrottsförbund fanns på plats i Knattefestens föreningstält för att prata om framtidens idrott med ledare och föräldrar.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss