Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Projektet Lobben – en höjdare för Afaf och Rashid

2018-09-20 15:47

Abdu-Rashid Akiev är en av deltagarna i projektet Lobben – utbildning och ledarskap. Som nyanländ tycker han att projektet har varit mycket värdefullt för att komma in i samhället. Under de senaste månaderna har han skaffat sig stor kunskap om idrottsrörelsen och om Söderhamns föreningsliv. Idag är han aktiv som föreningsledare och tillsammans med projektledare Afaf Radhison kan han nu hjälpa nästa Lobbengrupp till rätta i Söderhamn på ett bra sätt.
  • Uppdaterad: 20 SEP 2018 15:47

Rashid kommer från Tjetjenien och har varit i Sverige i två och ett halvt år. Han arbetade som tjänsteman inom den kommunala socialtjänsten i hemlandet. Nu väntar han, liksom de övriga i Lobbengruppen, på besked om uppehållstillstånd.

– När man väntar på beslut tänker man mycket. Det är bra att vara i en grupp. Vi har mycket roligt! säger Rashid.

Shokoofe Sharifi är också Lobbendeltagare, hon kom till Sverige från Afghanistan för 6 år sedan. Utan det svenska språket och utan kunskap om hur det svenska samhället fungerar är det inte lätt menar hon.  

– Från första dagen med Lobben kändes det att jag gjorde någonting viktigt för mig själv, säger hon. Innan satt jag mest hemma och ibland hjälpte jag till på en öppen förskola.

Lärt svenska genom barnkanalen

När jag frågar hur hon lärt svenska så bra berättar hon att hon lärt sig lite på öppna förskolan, men det mesta har hon lärt sig på annat håll.

– Jag har tittat mycket på barnkanalen på tv, säger hon och ler.


Utbildningspass med Lobben – Utbildning och ledarskap.

Afaf Radhison från Gävleborgs Idrottsförbund är projektledare för Lobben. Hon och kollegan Lars Nordh har tagit med gruppen på många olika aktiviteter.

– Vi har åkt skidor och skridskor, spelat fotboll och boccia, säger Shokoofe. Vad har vi gjort mer?

– Bowling och tennis, fyller Rashid i. Vi har promenerat mycket! Att lära mig regler om hur man kan jobba som tränare var viktigt, säger han och berättar att han har en bakgrund som tränare för barn inom boxning, brottning och jujutsu.


Prova-på-dagar i ishallen och i skidspåret. Projektledare Afaf Radhison passar på att ta en "groupie".

Man får självförtroende liksom

Shokoofe och Rashid har deltagit i Lobben under sex månader. De har haft lektioner 1-2 gånger i veckan och gjort praktik i olika idrottsföreningar.

– Vi har försökt hitta idrottsföreningar efter säsong så det ska finnas möjlighet för deltagarna att se och lära så mycket som möjligt hur föreningslivet fungerar, berättar Lars Nordh. Vi har strävat efter att få en så bra blandning av föreningar som möjligt och även vägt in hur stor efterfrågan föreningarna haft när det gäller ledare. Sedan har vi individanpassat utslussningen av deltagarna till föreningarna, eftersom det är lättare att ta till sig information om man är intresserad av det man gör.

Ska finnas något som berör alla

– Utbildningsupplägget har vi planerat tillsammans de övriga distrikten som är med i projektet, fortsätter Lars. Vi gav deltagarna en mix av teoretiska och praktiska dagar med ämnen som idrottens värdegrund, hjärt- och lungrädddning och ledarskap. Förutom studiebesök hos föreningar har vi även besökt kommunfullmäktige och biblioteket och kört kunskapsspel om Sverige. Vårt mål har varit att det ska finnas något som berör varje individ på något sätt.


Hjärt- och lungräddning ingår i utbildningspaketet.

Visste inget om idrott

– Jag visste inget om idrott, men det var kul för mig, säger Shokoofe. Jag tränar en grupp själv nu i Söderhamns Gymnastikförening, berättar hon stolt. Man får glädje! Man får självförtroende liksom. Om man har problem så kommer man bort en stund. Hon och Rashid har glada leenden på läpparna när de berättar om hur kul de tycker att Lobbengruppen har haft tillsammans.

– Fika var väldigt viktigt! Säger Shokoofe. Afaf nickar instämmande.

– Och vi kan idrottens … vad heter det nu … värdegrund utantill! Afaf har tjatat om den jättemycket, skrattar Shokoofe och rabblar de fyra punkterna som ett rinnande vatten.

Dörr in till tränarrollen

För Rashid har Lobben varit en dörr in till tränarrollen i en av Söderhamns idrottsföreningar där han nu leder en grupp i judo varje vecka.

När vi pratar om vad som händer efter Lobben säger Shokoofe att hon inte vill att utbildningsintyget ska ligga och damma i ett skåp. Hon hoppas att intyget ska hjälpa henne att få ett riktigt jobb så småningom.

– Idag är vi ideella. Det är viktigt att få ett jobb, det vore bättre.

Vill de ändra på någonting när det gäller Lobben?

– Det skulle vara längre, säger Shokoofe och skiner upp! Åtta månader … eller ett år! Ju längre desto bättre, tycker hon.

Både Shokoofe och Rashid tycker att projektet har gjort den långa väntan på uppehållstillstånd meningsfull och vill rekommendera andra nyanlända att gå Lobben.

Ny Lobbengrupp på gång

En ny Lobbengrupp är på gång nu i oktober berättar Afaf. I den nya projektplanen har hon och Lars både Shokoofe och Rashid i åtanke.

– Vi vill involvera dem i den nya Lobbenutbildningen. De kan komma in och förmedla sina erfarenheter till de nya deltagarna. De kan hjälpa till och visa olika idrotter och anläggningar i området och de kan hjälpa till med översättning till exempel.

Av de 14 Lobbendeltagare som ingick i Shokoofes och Rashids grupp har 11 fullföljt utbildningen. Efter Lobben har alla utom Rashid och Shokoofe flyttat till andra platser i Sverige. Afaf och Lars har hjälpt dem att hitta vidare till lokala föreningar på sina nya hemorter. Rashid har fått sitt efterlängtade uppehållstillstånd och läser nu Svenska för invandrare. Shokoofe väntar fortfarande på besked.

***

Fakta om projektet

Lobben – utbildning och ledarskap är ett framgångsrikt samarbete mellan idrottsföreningarna och idrottsförbunden i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland/Härjedalen. Under sex månader får deltagarna varva föreningsliv med utbildning inom ledarskap, värdegrundsarbete, jämställdhet och personlig utveckling.

Syftet är att skapa en meningsfull fritid och främja språkinlärning, öka självkänslan och självförtroendet, skapa nätverk och därmed underlätta etableringen i det svenska samhället.

Projektet, som startade i september 2017, pågår i två år. Det finansieras bland annat med stöd från Europeiska asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF. Idrottsorganisationerna har även samverkat i en pilotstudie via Tillväxtverket. Där har metoden testats med mycket goda resultat.

Länk till mer information om Lobben – utbildning och ledarskap.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss