Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Ta oron på allvar

2018-04-30 12:38

Det är viktigt att våga stå upp för barn som far illa – men hur tar en egentligen upp frågor kring sexuella övergrepp? Och hur gör vi för att förhindra att något händer i vår förening?
  • Uppdaterad: 30 APR 2018 12:39

Bild: Stina Walheim, Rädda Barnen, Region Öst.

En trygg idrottsmiljö är en grundläggande förutsättning för att göra ett livslångt idrottande möjligt. Tillsammans med Rädda Barnen bjöd vi in föreningar till två kvällsföredrag  med fokus på ett viktigt men svårt ämne – hur vi i föreningslivet kan uppmärksamma och förhindra sexuella övergrepp mot barn. Rädda Barnens föreläsare Stina Walheim levererade viktiga fakta och lät föreningarna reflektera och diskutera kring ämnet. Ett ämne som väcker många känslor och tankar.

Hur bra kunskap har vi i de här frågorna inom idrottsrörelsen, Stina?

”Tittar vi tillbaka några år i utvecklingen så har det skett många bra saker. Nu finns det speciella nyckelpersoner som har kompetens i de här frågorna och det finns generellt mycket mer kunskap idag. I idrottsrörelsen finns också en enighet om att det är viktiga frågor att jobba med! Men vi får hela tiden många frågor från idrottsföreningar runt om i Sverige, så utifrån det märker jag att det fortfarande finns en okunskap som vi måste fortsätta att jobba med.”

Vad är ditt råd till en tränare eller ledare som möter barn och unga?

”När vi möter barn som varit med om svåra händelser så har de ofta saknat en trygg, varm och modig vuxen som vågar ta hand om den oro som finns. När det väl kommer fram att det skett något är det ofta många vuxna som nämner att de ”kände på sig” att allt inte stod rätt till. Det krävs att vi står upp för de barnen – att vi tar vår oroskänsla på allvar!”

Vilka tecken ska man vara vaksam på?

”Det kan vara svårt att se tecknen. Olika former av osunda relationer kan man vara vaksam på och förändringar i barnets beteende. Men det måste ses i ett sammanhang – finns det fler tecken som förstärker varandra? Vill man lära sig mer kan man till exempel läsa vår skrift ”När något har hänt”. ”

Hur pratar men med barn om de här frågorna?

”Man kan prata med både små barn och hela vägen upp till tonåringar. Ofta är vi vuxna rädda för att det ska bli pinsamt eller att vi ska skrämma upp barnet. Men det är viktigt att som barn ha kännedom om sin kropp och sin integritet. Det finns ett material som vi brukar använda för yngre barn som heter ”Stopp – min kropp!” det hittar du på vår hemsida. Det finns en skolklass som har gjort en sång och en dans till materialet, och bra filmklipp som man kan spela upp och prata om. Med lite äldre barn kan man passa på att ta upp frågor när man hör om händelser i media som t.ex. MeToo och liknande. Det kan bli en naturlig ingång till samtal.”

När ska man göra en anmälan och hur går det till?

”Alla sexuella handlingar rörande barn under 15 år är olagliga och alla brott ska ju anmälas till polis. Men ofta är det ju endast en oro eller misstanke man bär på, och då gör man en orosanmälan till Socialtjänsten. Det är bra att man som idrottsförening har rutiner för hur man ska agera i de här frågorna, ska man gå vidare och göra en anmälan så är det bra att inte vara ensam om ett sådant beslut. I vissa föreningar har man inrättat en trygghetsgrupp till exempel.”

Vilket stöd kan man få som ideell ledare inom idrotten?

”Just här i Gävleborg går vi i höst vidare med så kallade High Five-utbildningar, efter de här föreläsningarna. Man kan anmäla sitt intresse till oss eller till SISU Idrottsutbildarna. Under utbildningen får man hjälp att forma strukturerade rutiner och reflektera kring vad som händer om någon bryter mot den policy vi har i föreningen. Vi tar upp mer om hur man kan arbeta förebyggande och se till att barnens behov och välmående sätts i centrum i idrottsverksamheten. ”


 Mer information:

Är din förening intresserad av utbildningen High Five? Ta då kontakt med:
Rädda Barnen via växelnr 08-698 90 00 (ange att du är intresserad av High Five i Gävleborg).
Det går även bra att maila till Rädda Barnens kontor Region Öst: This is a mailto link

Kontaktperson på Gävleborgs Idrottsförbund är Daniel Holm, sakkunnig i barn- och ungdomsfrågor, honom når du på 073-804 44 24 eller via mail This is a mailto link

Fler tips om var du kan få stöd och mer kunskap om hur du skapar en trygg idrottsmiljö hittar du på Gävleborgs Idrottsförbunds hemsida.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss