Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

 • ID_slottsträdgårdenFoto:
 • ID_ponnyhoppFoto:
 • ID_ringhoppFoto:
 • ID_kuddbalanseraFoto:
 • ID_floorcurlingFoto:
 • ID_parabocciaFoto:
 • ID_Gävle_stående1Foto:
 • ID_parkourFoto:
 • ID_höjdarhoppFoto:
 • ID_entreFoto:

Tusentals aktiverade på Idrottens dag

2018-09-24 16:02

Idrottens dag i Gävleborg är över för detta år och vi kan summera inte bara en utan tre fullmatade rörelsefrämjande dagar där ”Idrott hela livet” har varit det genomgående temat. Först ut var en familjedag i Söderhamn (se reportage på vår Facebooksida) där cirka 1 000 nyfikna deltagare mötte de lokala idrottsföreningarna och provade på ridning, orientering, skytte och mycket annat. I helgen som gick var det Gävles tur.
 • Skapad: 24 SEP 2018 16:02

Stor iver i rörelsebanan

Länsstyrelsen, med landshövding Per Bill som värd, öppnade slottsgården i centrala Gävle för idrottsaktiviteter. Under fredagen fick 300 av kommunens mellanstadieelever utmana hela kroppen i Riksidrottsförbundets specialutformade rörelsebana. Bolltrixande, balansbrädor, slalombanor och kullerbyttor - allt provades på med iver och stor koncentration. Efter avklarad bana gick samtliga elever hem med en gåva i form av ett hoppprep och ett glatt medskick att fortsätta aktivera kropp och knopp.Idrott hela livet

Vi vet att barn sitter väldigt mycket stilla idag och den trenden vill vi inom idrottsrörelsen vända! Att man som barn hittar motivation och klarar av en uppsättning motoriska basövningar är viktiga nycklar för att rörelseglädjen ska hålla i sig upp i vuxen ålder. Det grundläggande syftet med Idrottens dag är att inspirera fler barn, unga, vuxna och äldre att kunna och vilja idrotta hela livet.  

På lördagen var slottsgården öppen för allmänheten då lokala idrottsföreningar fanns på plats med många olika prova-på-aktiviteter. Cirka 1 200 personer besökte området under dagen. Historisk fäktning lockade många och köbildningen var ett faktum då visir och skumgummiklädda vapen plockades fram. Besökarna kunde även testa baseboll, boccia, hopp med käpphäst, trampolin, parkour, längdhopp, innebandy och även elcykel samt hjärt- och lungräddningsteknik. Nytt för många var roller derby och floor curling. Dagen avslutades med ett konståkningspass på Gavlehovsområdet.

Ny syn på träning och tävling

Förutom att locka besökarna med olika idrottsaktiviteter har Idrottens dag även som syfte att trigga föreningarna att utveckla varierade och nya former för träning och tävling. Idrottsrörelsen förändras för att möta framtiden och bli relevant för fler - en omfattande förändringsresa har startat med målet att idrottsrörelsen ska bli ännu mer flexibel och välkomnande. I anslutning till Fredagens rörelsebana fanns även en utställningsdel där besökanrna kunde ta del av filmer och annat material på temat "Framtidens idrott".

Idrottens dag är ett nationellt koncept som arrangeras på 31 orter i Sverige 2018. Riksidrottsförbundet är huvudarrangör tillsammans med distriktsidrottsförbunden på respektive plats. Initiativet är en del av EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Huvudpartner i Sverige är Folkspel – föreningslivets eget spelbolag. I Gävleborg har även Länsstyrelsen, Söderhamns kommun, Gävle slott, Mittmedia och Lifeguard Sweden gått in som partners.

Mer om Idrottens dag kan du läsa här: www.idrottensdag.se

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss