Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Värdegrunden viktig för Strands BK

15 MAJ 2017 10:20
Med stöd från SISU Idrottsutbildarna har Strands Bowlingklubb i Hudiksvall arbetat fram de ord som ligger till grund för idrottandet i just deras förening. "Vi blir mer sammansvetsade – det är positivt både för klubb och individ!"
  • Uppdaterad: 17 APR 2018 13:14

Glädje, gemenskap, delaktighet och utveckling.

Det är de fyra ord som Strands BK har lyft fram i en process där ett tiotal klubbmedlemmar har träffats och diskuterat framtid, strategi, målsättningar och vad som är viktigast i verksamheten. Margareta Snäll är idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna Gävleborg – hon är även aktiv spelare i klubben, var den som kom med initiativet, och har sedan ingått som en av deltagarna i processen. En annan av SISUs idrottskonsulenter, Tomas Eriksson, är den som hållit i processträffarna.

Mikael Hedström, ordförande i Strands BK, varför är det viktigt med ett värdegrundsarbete i er förening?
- Vi har alltid varit öppna för inspel, så när Maggan kom med idén så tyckte vi att det lät bra. Vi manifesterar vad klubben står för utåt mot medlemmarna.

Hur kommer man som aktiv att märka värdegrundsarbetet?
- Vi pushar mer aktivt och positivt under träning och tävlingar. Vi har varit bra på det tidigare också, men jag tycker att det har blivit ännu mer nu och mer personligt. Det blir inte bara kommentarer, utan man utvecklas som bowlare.
- Ja, man svänger förbi hallen oftare nu bara för att titta in och pusha på barn och ungdomar som är här, menar Ove Lönnqvist.
- Vi har fler som klivit fram och tagit plats på ett positivt sätt! Vad jag vet är vi första bowlingklubben i Hälsingland som gjort det här – man känner stolthet! fyller Mikael i.

Hur ser framtiden ut?
- Processen fortsätter! Vi fångar upp allas åsikter, demokratin har liksom funnits med från början. Det viktigaste är att barnen och föräldrarna får med sig orden och vi tar upp det på våra ungdomsträningar också. Vi har, till skillnad mot många andra bowlingklubbar, lyckats få in en hel del yngre i klubben. Jag tror det beror på att man känner att vi är öppna och engagerade.

Vad skulle ni säga till andra klubbar som funderar på att göra ett värdegrundsarbete?
- Man blir sammansvetsade – det är positivt både för klubb och individ!  Och man lär känna varandra under processen. Vi tyckte att vi hade högt i tak och ett bra klimat sedan tidigare men det är ju inte alla klubbar som kanske har det. Om verksamheten spretar mycket så funkar det inte bra. 

Bild: Margareta Snäll, Ove Lönnqvist och Mikael Hedström, Strands BK.

Vill du starta ett värdegrundsarbete i din förening? Ta kontakt med någon av SISUs idrottskonsulenter!
Länk till kontaktuppgifter. 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss