Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: LINNEA RHEBORG

Viktiga steg i arbetet för en trygg idrott

2019-06-05 13:28

Alla som idrottar i en förening ska kunna göra det i en trygg miljö och något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier, kränkningar och övergrepp är otänkbart. På Riksidrottsmötet i Jönköping togs flera viktiga beslut för att ytterligare stärka arbetet med att skapa en trygg idrott.
  • Uppdaterad: 05 JUN 2019 13:28

– Det är jätteviktigt att hela idrottsrörelsen lever enligt sin värdegrund. Vi har en skyldighet att göra allt för att alla ska vara trygga, utvecklas, må bra och ha roligt tillsammans inom idrotten, säger Daniel Holm, sakkunnig i barn- och ungdomsidrott på Gävleborgs Idrottsförbund.

– De beslut som togs på Riksidrottsmötet ger stor tyngd åt det arbetet och ger ytterligare trygghet för föreningarna.

Begränsade registerutdrag

Riksidrottsstyrelsens beslut gör att föreningar ska – istället för uppmanas att – begära ett så kallat ”begränsat utdrag” ur belastningsregistret för de som har ett uppdrag i föreningen där de har kontakt med barn. Möjligheten att utesluta en föreningsmedlem som bryter mot idrottens värdegrund ska skrivas mer tydligt och det blir längre avstängning från idrotten vid allvarliga kränkningar till exempel.

– Allt det här är viktiga insatser i arbetet för en tryggare idrott. Sedan i fjol finns även funktionen Idrottsombudsman som stöd och en visselblåsarfunktion där du kan göra en anonym anmälan. Riksidrottsförbundet har även formulerat en uppförandekod som tydligt visar vad som är okej och inte. De här verktygen hjälper oss att gå mot den nollvision mot kränkningar som vi har inom idrottsrörelsen, säger Daniel.


Daniel Holm, sakkunnig i barn- och ungdomsidrott, Gävleborgs Idrottsförbund.

Viktigt att vi pratar

Rollen som sakkunnig i barn- och ungdomsidrott finns i alla RF/SISU-distrikt, och Daniel ser gärna att föreningar tar kontakt om de har frågor.

– Som ledare, tränare, styrelseledamot eller förälder kan man alltid kontakta oss om man känner oro, om man vill bolla en fråga eller hitta ett bra material för att jobba förebyggande i sin förening. Tillsammans kan vi hitta vägar och passande metoder, säger han. Det finns en uppsättning av bra material, till exempel ”Skapa trygga idrottsmiljöer” från SISU Idrottsutbildarna, ”Barnens spelregler” som idrottsrörelsen tagit fram i samarbete med Bris och metoden ”High Five” som vi kör i samverkan med Rädda Barnen.

– Det allra viktigaste är att vi pratar om det här i våra föreningar. Att vi lyfter frågor och diskuterar hur vi vill ha det och hur vi skapar den bästa miljön och de bästa förutsättningarna. Tystnadskultur är rent livsfarligt, säger Daniel. Har man funderingar om hur man ska gå vidare så finns vi där som ett stöd.

Bilder: Bildbyran.se


Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om besluten på Riksidrottsmötet 2019: 
Länk till Riksidrottsförbundet. 

Vill ni som förening göra mer för att skapa en tryggare idrott? Börja gärna med att besöka vår hemsida:
Länk till mer info om trygga idrottsmiljöer

Vid frågor om trygga idrottsmiljöer, kontakta gärna:
Daniel Holm, sakkunnig barn- och ungdomsidrott, tfn: 073-804 44 24, This is a mailto link 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss