Hoppa till sidans innehåll

Gävleborgs Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Gävleborg. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Yaman hittade nycklarna till ett aktivt liv – är idag själv ledare

2018-05-24 11:08

Yaman Kabbani kom till Sverige i oktober 2015. I sitt hemland Syrien arbetade han som fotbollstränare och simlärare. Men utan kontaktnät och med det nya språket som ett gigantiskt hinder kändes vägen till meningsfull sysselsättning lång i det nya hemlandet.
  • Skapad: 24 MAJ 2018 11:08

Yaman Kabbani är en person med ett aktivt förflutet, han ville gärna hitta ett sätt att kunna hålla på med idrott även i Sverige, men visste inte hur han skulle gå till väga. Till vardags började Yaman aktivera barnen på det asylboende där han själv var placerad, i Lenninge strax utanför Bollnäs. Han uppmuntrade till aktiviteter och de spelade fotboll tillsammans. Yaman fick även bra kontakt med Maritta, en pensionerad kvinna som arbetade på boendet. Maritta var nyckeln till att Yaman så småningom fick kontakt med Bollnäs GIF Fotboll och hamnade i ett fotbollslag där ledaren hette Tony Croon. Tony såg snabbt Yamans engagemang för idrotten och ville stötta honom på de sätt han kunde. Steg för steg, med Tony som guide och med en kontinuerlig samverkan med SISU Idrottsutbildarna har Yaman kunnat ta del av utbildningar och fått en roll som ledare för spontanidrottsgrupper i Bollnäs.

”Man behöver någon”

- Det är svårt när man inte har språket. Man behöver någon som Tony som kan ta med en till ställen och visa. Det är inte lätt när man är ensam, menar Yaman.

Tony Croon var, förutom fotbollstränare, även anställd i integrationsprojektet Fotboll för alla som drevs av Bollnäs kommun i samverkan med Gävleborgs Idrottsförbund, och kunde därigenom fånga upp Yamans engagemang och involvera honom i idrottsverksamheten på ett bra sätt.

Parallellt med sin språkundervisning på SFI (Svenska för invandrare) har idrottskonsulent Therese Fagerhov på SISU Idrottsutbildarna, tillsammans med Tony, lotsat Yaman till olika utbildningar – bland annat Plattformen och fotbollens tränarutbildningar. Yaman är även barn- och ungdomsledare i Bollnäs Simsällskap sedan 2016 och vill gärna få möjlighet att arbeta som idrottslärare här i Sverige.

Är idag känd ledare och förebild

Inom fotbollen är Yaman idag en känd ledare och förebild för många av Bollnäs unga. I simningen har han tränat grupper inom alla nivåer, från nybörjare till A-gruppen, och hans mål är att komma in på högskolan för att validera sin idrottslärarutbildning från Syrien.

- Man måste kämpa! Det är lättare att hitta vägarna om man VILL, säger Yaman.

Idag tränar Yaman ett eget lag som ska spela seriespel i division 6 nu i sommar. Med medel från bland annat Gävleborgs Idrottsförbunds etableringsstöd har laget fixat bollar, västar och benskydd … och fått möjlighet att boka en riktig plan för sina träningar. Gruppen bestod från början av 10–15 personer som träffades för att spela spontanfotboll. Idag är de ett lag på 40 spelare med sju olika nationaliteter.

- Alla är välkomna, säger Yaman. De kan ha svensk eller någon annan bakgrund, det spelar ingen roll.


Yaman (längst till höger) med sitt lag – i sommar siktar de på seriespel!

- För att skapa bra förutsättningar har det varit ovärderligt att teama med Therese och SISU menar Tony. Att kunna bolla när det har behövts. Ni har ju den kompetensen, säger han.

- Idag fixar ju du allt själv nästan säger Tony och tittar glatt på Yaman, du har fixat hjälptränare på egen hand och lärt dig sköta LOK-stödsrapporteringen. Du känner ju alla – har lika stort kontaktnät som jag har!

Idag kan Yaman hjälpa ungdomar att hitta in till idrotten på samma sätt som han själv blev hjälpt till rätta.

Vunnit mycket

- Nyckeln här har ju varit Tony, säger Therese. Det hjälper inte att enbart fördela medel – det måste finnas någon som kan lägga tid på att hjälpa personerna, att administrera och att hitta vägarna som fungerar i de enskilda fallen. Att den här tjänsten har funnits här i kommunen har varit helt avgörande.

– Och se vad mycket vi har vunnit på det! säger Tony. Yamans arbete för fotbollen och de unga idag är fantastiskt! Vi önskar verkligen att han ska få stanna här i Bollnäs.

Yaman har idag en s.k. ”extratjänst” som regeringen avsatt medel till och han har ett uppehållstillstånd som blivit förlängt ytterligare ett år. När vi avslutar intervjun berättar han att han bara om några dagar ska flytta in i en egen lägenhet, vilket han är jätteglad över. Han vill också passa på att tacka Tony, Bollnäs GIF Fotboll, Therese och SISU, Bollnäs Simsällskap och kanske mest av allt Maritta på asylboendet som var den person som öppnade vägen för Yaman till idrotten i Bollnäs.


Yaman Kabbani och Tony Croon.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gävleborgs Idrottsförbund
Box 975
801 33 Gävle

Kontakt:Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss