Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Idrott som gemensamt språk

18 AUG 2017 12:42
Läs om sommarens internationella ungdomsutbyte
  • Uppdaterad: 18 AUG 2017 12:44

De kom från S:t Petersburg och Sproge för att göra livslärande erfarenheter. Unga ledare knöt band som bygger broar över landsgränser, kulturskillnader och förutfattade meningar.
– Jag får vänner för livet, det får jag varje gång på det här lägret, säger Arvid Rasmussen Westin från Akebäck.

Sommaren 2017 kan vara sommaren tjugonio ungdomar och ledare från Ryssland, Tjeckien, Tyskland, Åland och Gotland aldrig glömmer.
Veckan i Sandviken, då Gotlands Idrottsförbund tillsammans med Östergarns IK arrangerade det internationella ungdomslägret Euro Camp 2017, lämnade spår och byggde vänskap.
Dagarna var fulla av aktiviteter och utmaningar, några lite läskiga – alla utvecklande.
– Det har varit en fantastisk grupp som snabbt blev sammansvetsad. De har verkligen accepterat det vi bett dem göra och på ett bra sätt tagit till sig de övningar vi genomfört. En av övningarna gav dem nog en liten tankeställare om flyktingsituationen i världen, det är nyttigt, säger Frida Yttergren, ledare för den Gotländska gruppen och arrangör av lägret.


Euro Camp riktar sig till ungdomar mellan 16 och 20 år som är aktiva inom någon sport och har ett intresse för ledarskap. Integration och mångfald är viktiga inslag under veckan.
Teambuilding, workshops, hinderbanor, övernattning under bar himmel och kulturutbyte stod på programmet.
De har olika bakgrund och erfarenheter, sport ingår i deras fritidskalender, några lutar mer åt friluftsliv och natur.
Oavsett språk, kön eller kultur fann de sätt att kommunicera i Sandviken.
– Jag har inte varit så himla bra på språk i skolan, det här är ett bra sätt att använda andra språk…att komma in i det. Jag har lärt mig engelska ganska bra, säger Nils Ahlqvist, från Bara.

En norm- och värderingsövning illustrerade vad förutfattade meningar kan ställa till med. Från ett antal fotografier skulle de välja dem de trodde var en kock, en polis, lärare, kriminell och en del andra kategorier.
– Har man tatueringar i ansiktet tror alla man är kriminell, vilket inte alltid stämmer. Man ska inte döma personer utifrån hur ser ut på utsidan, utan hur de är på insidan, säger Micael Olovsson, Sproge.

Vad kan man göra åt det här, att inte döma, fastna i könsroller eller kulturella fällor?
– Man ska försöka lära känna personen. Hur man ser ut behöver inte säga allt om hur man är som människa. I grunden är vi lika, politiken och kulturen kan se olika ut, men på insidan är vi alla likadana…vi är människor. Och lika mycket värda, säger Philip Jansson, Gammelgarn.
Mira Kidvall, Visby tycker det är okej att vara olika – det verkligt viktiga är att alla är lika mycket värda.
– Det är där fokus ska ligga tycker jag. Några är tjejer, andra killar, ljusa eller mörka, vi är inte likadana med vi ska alltid vara lika mycket värda, säger hon.

Deltagarna har under veckan haft ansvar för varsin dag då de presenterat valda delar ur sitt lands kultur, lekar och spel.
De gotländska chokladbollarna blev en succé – och att kasta varpa blev snabbt en favorit i de tyska och tjeckiska lägren.
Hänsyn, hjälpsamhet och öppenhet har varit egenskaper som visat sig användbara under veckan.
– Jag minns från lägret i Tyskland då jag hade många diskussioner med de som var från Ryssland och vi tyckte väldigt olika om väldigt mycket. Men nu satt jag med en rysk kille och pratade och vi tyckte väldigt lika, det är intressant att förstå att en person inte behöver representera ett helt lands kultur, säger Mira.

Anna Semenova är ledare för den ryska gruppen:
– Tanken med lägret är att låta ungdomarna träffas, prata med varandra som små vuxna utan vuxnas inblandning. Vara nyfikna på varandras länder för att förstå hur det fungerar i andra länder. De är väldigt öppna och nyfikna, säger hon
Katrin Eger, ledare för det tyska gänget, håller med:
– I början höll de sig i sina små landsgrupper, men efter bara någon dag blev de som en stor familj. Ingen är utanför, det är härligt att se. De är väldigt öppna mot varandra, säger hon.

Vad är det med sport som gör det till ett så kraftfullt verktyg för integration?
– Man behöver inget gemensamt språk, förutom det som finns inom sporten, säger Katrin Eger. Man måste samarbeta och kommunicera.
Alla bär de med sig hem inspirerande minnen och idéer, nyvunna vänner, oväntade erfarenheter, naturen och kulturen.
– Jag har varit på flera EuroCamp, men jag kommer minnas Gotland lite extra inte minst eftersom jag växte upp med Astrid Lindgrens böcker, säger Ondrej Kazik, ledare för den tjeckiska gruppen.

FAKTA/Euro Camp Gotland 2017
Gotlands Idrottsförbund tillhör ett nätverk i Europa med 17 organisationer från elva länder. Sedan 2002 har GI genomfört ett antal utbyten med ungdomar.
Deltagare: Ryssland 3, Tjeckien 8, Tyskland 6, Åland 4, Gotland 5 plus ledarna Frida Yttergren, Simon Bendelin.
Plats: Sandviken, Östergarn.
Ur programmet: Prova på ett urval av gotländska kultursporter under medeltidsmarknaden i Gammelgarn, något som framkallade både tävlingsinstinkt och massor av skratt. Workshop, övernattning under bar himmel, tävlingar, internationella idrottsutbyten, team-building-övningar.

Skribent: Frida Yttergren
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498207050
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss