Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

"Vi vill skapa trygghet för barnen"

01 SEP 2016 15:29
  • Uppdaterad: 01 SEP 2016 15:37

Innebandy är ingen världssport men i Klintehamns IK:s sommarskola vidgas vyerna.
Rahmani, Garadat och Nyström sida vid sida i rinken vid Klintevallen.
- Det här ger så mycket glädje, glädje som sprider sig inom mig och, tror jag, sprider sig ut i samhället, säger Viking Pettersson, Klintehamns IK.

Under två somrar har Klintehamns IK bjudit in till innebandyskola. Klubben ställer upp med Klintehallen, Klintevallen instruktörer och bananer till mellanmål.
I år ville man testa något nytt och tog kontakt med Lasse Orava verksamhetschef på integrationshemmet i Klinte för att kolla om där fanns intresse.
- Jag ställde frågan, fick tjugo svar och när vi samlades i dag kom alla tjugo barnen. Hundra procent uppslutning, det är häftigt, säger Orava.

När många krafter drar åt samma håll kan det bli bra fart. Klintehamns IK fixade klubbor, bollar, tränare och en plats att vara, Gotlands Innebandyförbund lånade ut en rink med matta som monterades på tennisbanan vid Klintevallen.
Resten fixade barnen. Sammanlagt trettiofem stycken i åldrarna 7-12 år uppdelade på två grupper.
- Meningen är att barnen ska ha roligt, träffa kamrater och lära sig fungera i en grupp. Vi gör inte det här för att fostra innebandyspelare utan snarare hänsynsfulla individer, säger Viking Pettersson idrottsförälder och vice ordförande i klubben.

Det fanns många vinnare på Klintevallen. Några i lånade kläder, andra utrustade med senaste innebandynytt. Alla såg de ut att ha roligt där de sprang omkring för att lära sig skjuta, dribbla och spela två-mål.
- Ta ett kort på mej, hojtar Olof Nyström, 9 år när han precis gjort mål och sträcker ut armarna i segergest.

Resultatet i matchen var nu inte det som räknades högst, den stora vinsten med innebandyskolan sträcker sig långt bortom sargens begränsningar.
- De här ungdomarna uppskattar det vi gör på ett väldigt tydligt sätt, säger Viking. De sprider positiva vibbar till våra egna ungdomar som får sig en tankeställare och en ny kunskap om omvärlden, säger Viking.

De 35 barnen kommer från kulturellt vitt skilda platser och upplevelser. Några har flytt sorg och ondska, andra tog cykeln till Klintevallen. När de umgås inom idrottens ramar finns för ett ögonblick inget annat än nutid där en boll och spring i benen är viktigast.
- Det går inte att nog uppskatta vad idrotten kan göra, här har vi en chans att göra något för invandrarbarnen, säger Viking Pettersson. Vi vill ge dem en trygghet här.

Vad kan invandrarbarnen göra för klubben och samhället tror du?
- Ett av våra pojklag i fotboll hade inte haft lag i dag om det inte varit för de asylsökande barnen. Klubben har haft vikande medlemsantal och barnkullarna är små. Vi får fler elever i skolan, fler handlar i butikerna i samhället…jag ser bara vinster med att de kommer hit.

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498207050
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss