Hoppa till sidans innehåll

Gotlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation på Gotland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Trygga idrottsmiljöer – sexuella trakasserier

2019-09-12 11:43

Drygt femtio personer ur den gotländska idrottsrörelsen samlades under måndagskvällen på Strand Hotel i Visby för att lyssna på en inspirerande föreläsning av Cecilia Kjellgren, universitetslektor, Linneuniversitetet i Växjö. Rubriken var ”Trygga idrottsmiljöer – sexuella trakasserier”.
  • Uppdaterad: 12 SEP 2019 11:43

– Jag är väldigt glad att det kom en så stor grupp från flera olika idrotter, säger Kjellgren vars forskning har fokus på barn som utsatts för misshandel och sexuella övergrepp men också vuxna och ungdomar som begått sexuella övergrepp.

Idrottsarenan är en attraktiv plats för personer som utsätter barn för övergrepp konstaterar hon:
– Det finns forskning som visar att människor söker sig till verksamheter för barn och ungdomar för att få tillgång till sina offer. De är väldigt manipulativa och planerade.

Hon talade om generella varningstecken för idrottsledare att hålla utkik efter; faror på nätet, risker i ungdomarnas miljö och umgänge samt grooming (manipulation för att komma nära sitt offer).
Hon berättade även om varningstecken att vara uppmärksam på hos andra ledare eller annan personal knuten till verksamheten.
– För att undvika misstankar skapar de ett förtroende hos barnet men även hos föräldrarna, de är väldigt inställsamma och ställer alltid upp. Vi ska inte misstro varandra men ni bör ha det här i bakhuvudet, säger Kjellgren.

De som begår sexuella övergrepp har alltid en sexuellt motiverad drivkraft, säger hon. Spänning och makt är andra drivkrafter.
– De här personerna bygger alltid en relation innan de begår övergrepp. Det kan vara vuxna som arbetar med barn, erfarna som tävlar men också ungdomar som finns i verksamheten.

Frågor som diskuterades under kvällen:
• Varför begår en del vuxna och ungdomar sexuella övergrepp?
• Hur kan vi upptäcka om det sker i vår verksamhet?
• Hur kan föreningen stödja ett barn som har blivit utsatt?
• Hur kan vi förebygga sexuella kränkningar och övergrepp inom idrotten?

Riksidrottsförbundet - Trygg idrott

Skribent: Roger Björkman
Epost: This is a mailto link

Postadress:Gotlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress: Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:Tel: 0498207050
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss