Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Samverkan mot doping på träningsanläggningar

Med 100 % ren hårdträning arbetar vi aktivt mot användandet av anabola androgena steroider och andra dopingpreparat på träningsanläggningar i Norrbotten.
  • Uppdaterad: 08 SEP 2016 10:27

 

Nätverk och utbildning för att förebygga och upptäcka doping

Arbetsmetoden 100 % ren hårdträning innebär att träningsanläggningar, polisen, kommunen och andra aktörer samverkar för att minska tillgången till och användningen av dopingpreparat på våra träningsanläggningar. I dagsläget finns antidopingnätverk i sju av Norrbottens kommuner. 

Norrbottens Idrottsförbund är samordnare och ansvarar för att utbilda nyckelpersoner på de olika anläggningarna. Vi går bland annat igenom tecken, symptom, bemötande, medicinska och sociala konsekvenser vid bruk av anabola androgena steroider. Det ska finnas kunskap att upptäcka om någon använder dopingmedel och att våga anmäla det. Riskerna med kosttillskott berörs också i utbildningen.

Diplomering av träningsanläggningar

Vi erbjuder träningsanläggningarna möjlighet att diplomera sig. För att bli diplomerad ska man:

  • Kontinuerligt utbilda personal.
  • Utarbeta en policy och en handlingsplan mot dopning.
  • Ha ett samarbete med polisen och Norrbottens Idrottsförbund.
  • Utse en antidopningsansvarig

 Lista över anslutna och diplomerade gym i Norrbotten

Nyhet - Nätverk för ett dopningsfritt Gällivare

Doping vanligt bland motionärer på gym
Doping är i dag ett problem. Inte bara inom elitidrotten utan  i hela vårt samhälle. Färska undersökningar visar på en allt mer liberal syn på användandet av dopingpreparat.
 
Med hjälp av anabola androgena sterioder vill man inte bara nå idrottsliga framgångar, utan bygga en muskulös kropp, öka sin sexuella förmåga eller öka modet att begå grova brott. Den typiska brukaren är en man mellan 18 och 34 år som styrketränar regelbundet.

Norrbottens Idrottsförbund med i Prodis
Norrbottens Idrottsförbund är med i Prodis, ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga och minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat. Det är Prodis som står bakom arbetsmetoden 100 % ren hårdträning.

 

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Sara Lindfors

Idrottskonsulent/
Ansvarig antidoping och folkhälsa
Projektledare FaR
070-686 81 19
This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss