Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

S.A.N.N

Antidopingprojektet för en 100% ren idrott

Vi kämpar mot dopingen i samhället

Dopning är ett samhällsproblem. Den största delen av användarna finns utanför tävlingsidrotten. Mellan 50 000-150 000 personer beräknas missbruka dopningsmedel och mörkertalet är mycket stort.
  • Skapad: 14 OKT 2013 15:59

En av de vanligaste orsakerna till doping är den kroppsfixering som råder i dagens samhälle. Våra ideal har förändrats.

Majoriteten av missbrukarna av anabola androgena steroider (AAS) är män, men det finns också missbrukande kvinnor. Den typiska missbrukaren är 17-34 år, man och tränar på gym.

Beslagen av dopningsmedel som tull och polis gör ökar varje år. Tillgängligheten av preparat är enorm, främst genom handel på internet.  Det finns ingen kvalitetskontroll av det som säljs via internet och det finns en stor mängd illegalt tillverkade produkter med felaktigt deklarerat eller kontaminerat (förorenat) innehåll. Det finns också en uppsjö av odokumenterad och ovetenskaplig information.

Kända biverkningar av anabola androgena steroider.

Information om projektet

  • Projektet finansieras av Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Norrbottens läns landsting och Norrbottens Idrottsförbund.
  • S.A.N.N riktar främst in sig på antidopingarbete ur ett samhällsperspektiv.
  • I projektet samverkar flera olika samhällsaktörer; kommun, landsting, polis, tull, länsstyrelse, gym och RF anslutna idrotten.
  • Det övergripande målet är  att skapa och etablera ett länsnätverk för antidopingarbete.
  • Projektet vill höja den generella kunskapsnivån i länet gällande dopning ur ett samhällsperspektiv.
  •  Minst ett privatägt eller kommunalt gym i varje kommun i Norrbotten sk ha genomgått en kvalitetssäkring i form av konceptet 100 % Ren Hårdträning.
  • S.A.N.N vill bidra till en nationell kunskapsuppbyggnad och medverka i uppbyggnaden av ett nationellt nätverk mot dopning, PRODIS - Prevention av dopning i Sverige.

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss