Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Samsyn Norrbotten

Riktlinjerna handlar om att sätta barnen i centrum och luta sig mot den forskning som finns inom barnidrott

Samsyn Norrbotten

Många tvingas välja idrott alldeles för tidigt. I Norrbotten har nu förbunden i innebandy, fotboll, handboll, ishockey och basket gått samman för att ge barn och unga förutsättning att hålla på med flera idrotter längre upp i åldrarna.
  • Uppdaterad: 18 DEC 2018 13:39

Ladda hem broschyren "Samsyn - riktlinjer för barnens bästa" 

Forskning visar att barn och unga vinner mycket på att inte specialisera sig för tidigt inom idrotten. Den som håller på med flera olika sporter under uppväxten får en varierad "rörelsebank", vilket är en fördel för det fortsatta idrottandet, men också ur ett folkhälsoperspektiv.  Tvärt emot vad många verkar tro finns det heller inget samband mellan att vara bäst vid 14-15 års ålder och att nå eliten som vuxen.

Det kan dock vara svårt för barn och unga att hålla på med flera idrotter samtidigt. Särskilt om de deltar i någon eller några av de stora lagidrotterna - där säsongerna i hög grad överlappar varandra. Det finns exempel på ledare som ställer krav på att barnen måste träna "deras idrott" för att få vara med och spela matcher. Även föräldrar påverkar sina barn att tidigt välja idrott av rädsla för att barnen inte ska hinna "samla på sig" det antal timmar de tror krävs för att nå elitnivå. Det här gamla tänket vill förbunden i fem stora lagidrotter ändra på.

Samsyn Norrbotten tar istället de ungas perspektiv, stimulerar till livslångt idrottande och ser till att alla får nå sin fulla potential. Syftet med Samsyn är att det ska gå att hålla på med flera idrotter samtidigt upp till och med 15 år.

Genom att idrotterna tillsammans har definierat sina hög- och lågsäsonger vill man minska dragkampen om barnen. De fem förbunden har också gjort en prioriteringsordning av olika nivåer av tävlingsverksamhet, så att det ska bli enklare för den aktive att välja om olika sporters aktiviteter trots allt sammanfaller. Men i grunden är det alltid  den aktives eget val som ska gå i första hand.

Vilka står bakom Samsyn Norrbotten?

Samsynsavtalet har skrevs under den 18 december 2018 av:

  • Norrbottens Basketbollförbund
  • Norrbottens Fotbollförbund
  • Norrbottens Handbollförbund
  • Norrbottens Innebandförbund
  • Norrbottens Ishockeyförbund

Kontaktuppgifter till Samsynsansvariga i varje idrott.

De nya riktlinjerna börjar gälla från den 1 januari 2019.

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss