Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Annemari Johansson Lisa Häggström är ledare för nybörjarvuxengruppen

Kalix SK möter vuxnas skidintresse

30 JAN 2013 17:19
Det är en vanlig måndag kväll och skidstadion i Kalix sjuder av liv. Kalix Skidklubb har öppnat sina armar för en växande skara vuxna som vill motionera i grupp. Sedan i december finns två vuxengrupper igång. Ett bra initiativ i en tid där vuxnas motionsidrottande allt oftare sker i privata företags regi.
  • Skapad: 30 JAN 2013 17:19

Aldrig förr har det varit så populärt att motionera. De stora motionsloppen fylls i rekordfart. Trots det erbjuder många idrottsföreningar inga organiserade träningar för vuxna.  Så var det också i Kalix Skidklubb, fram till nyligt.

 - Jag kände saknaden av andra vuxna i spåret, säger Hanna Johnselius. Tillsammans med maken Mattias lämnade hon in en motion till klubbens årsmöte, med en önskan om att klubben skulle starta vuxenträning. Och på den vägen är det.

Stöd att komma igång behövs

- Vi tycker att skidåkning är den finaste och ädlaste av alla träningsformer. Men det är svårt med teknik och vallning. Längtan att åka skidor finns hos många, men det behövs hjälp för att komma igång. Gruppträning i gympa och spinning fungerar ju, så varför ska det inte fungera i skidåkning tänkte vi. 

Stort intresse

Nu är två vuxengrupper igång. Bas/teknikgruppen är till för nybörjarna och i träningsgruppen samlas de som har hunnit lite längre i utvecklingen. Klubben har fått 35 nya medlemmar.  Och än finns plats för många fler. 

Nyinflyttade Einar Knudsen är en av dem som lockats till klubben. 

- I Kalix Skidklubb har jag fått ett nytt socialt nätverk, säger Einar. Det ger mer än bara skidåkning. Här träffar jag likasinnade och kommer in i en gemenskap. Jag lär mig av andra och kanske kan någon lära sig av det jag bidrar med. Förra gången inleddes träningen med en vallautbildning. 

Saft i klubbstugan

Just den här träningskvällen finns Joakim Abrahamsson, tidigare förbundskapten för det svenska längdskidlandslaget på plats för att ge tekniktips. Alla träningar startar med en samling i klubbstugan och efter passen finns möjlighet att sitta ned med ett glas saft och surra. I vanliga fall leds träningarna av Hanna, Mattias och 17-åriga Lisa Häggström. 

Ung ledare

Unga Lisa har fått förtroendet att leda nybörjargruppen. Hon är också ansvarig för klubbens yngsta åkare. Två skilda världar kan tyckas. 

- Det är en kul variation att leda vuxna. Redan nu efter fyra träningspass ser jag att gruppen lärt sig mycket. Mitt mål är att få folk att tycka om att åka skidor, säger Lisa Häggström.

Flera syften

Verksamheten känns väl integrerad i klubben. Bakom huvudsyftet att hjälpa vuxna att utveckla sin skidåkning finns en förhoppning. 

- Vuxna som gillar att åka skidor sprider sitt intresse till barnen. Det blir inte samma tröskel att få unga till verksamheten, säger Mattias. 

- Vi hoppas också att fler vill hjälp till i föreningens verksamhet, till exempel som funktionärer på tävlingar.

 

P1010908_560_bred_beskuren

 Initiativtagarna och tränarna Hanna Johnselius, t.v. och Mattias Johnselius t.h. med en glad deltagare i mitten.

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss