Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lyckat integrationsprojekt

28 JAN 2013 17:36
För två år sedan startade IFK Luleå projektet ”Träning är vägen – förening är målet”. Nu lyfts projektet fram som ett gott exempel på hur ungdomar med utländsk bakgrund kan slussas in i det svenska samhället på ett naturligt sätt.
  • Skapad: 28 JAN 2013 17:36

Grundidén med projektet är att ungdomarna ska få träna på att ingå i en förening. Att de ska känna att de är en tillgång.

- Vi har använt många kanaler för att nå ut. Fritidsgårdar, skolan, Arbetsmarknadsförvaltningens mottagning för ensamkommande flyktingbarn och inte minst ”mun mot mun-metoden”, säger Gustav Uusihannu som är den drivande kraften i projektet som finansierats via Idrottslyftsmedel från Riksidrottsförbundet.

Fotboll varvat med andra aktiviteter

Två gånger i veckan har föreningen arrangerat aktiviteter, både för nyanlända och för de som funnits i Sverige en tid. Basen har bestått av fotboll som varvats med andra sociala aktiviteter. Ungdomarna har också hjälp till vid några evenemang. Ökad kunskap om hur en förening fungerar har varit minst lika viktigt som den fysiska träningen.

- Varje träning börjar med en samling. Vi lyfter glädjeämnen eller något aktuellt som har skett sedan förra gången. Efter träningarna pratar vi om vad vi ska tänka på framöver. Vi vill visa ungdomarna vilka möjligheter som finns och göra dem medvetna om vad de måste göra för att deras drömmar ska bli verklighet, säger Gustav när han försöker beskriva hur de har jobbat med beteende och värderingar i projektet.

Nyttjar ungdomarnas erfarenhet

I snitt har 20 personer i åldrarna 11-25 år dykt upp på träningarna. Det har inte funnits ett krav att delta varje gång. Under ett år har uppskattningsvis 100 ungdomar deltagit i verksamheten.

Att jobba med nyanlända ungdomar tillsammans med de som funnits i Sverige en tid är en framgångsfaktor på flera plan.

- Ungdomar som funnits här ett tag blir tolkar åt mig. De blir verktyg som för verksamheten framåt . Och som hjälpledare växer de i sin tur, säger Gustav entusiastiskt och berättar i samma andetag om hur viktigt det är att använda sig av lokala förebilder. Bland annat har Norrbottens bästa fotbollsspelare Anton Andersson varit med vid flera träningstillfällen. Man har också velat lyfta fram duktiga fotbollsspelande ungdomar med invandrarbakgrund.

Positivt grupptryck

Vilka effekter ser man att projektet, som håller på att avrundas, har åstadkommit?
- Vi har lärt känna ungdomarna och har bra relationer.  Deltagarna har fått en stor insikt om Luleås föreningsliv och vilka värderingar som vi tycker är viktiga. Det har skapats ett positivt grupptryck. Det gör att vi har haft få konflikter. Vi har jobbat mycket med värderingar och hoppas och tror att ungdomarna tar med sig den positiva inställningen till andra sammanhang, säger Gustav.
- Vi ser att ungdomarna vill engagera sig. Många har gått med i föreningar och börjat spela aktivt. Några har deltagit i ledarutbildningar.

Merit för framtiden

Projektet har inte bara haft betydelse för en utvecklande fritid.
- Det är en merit att kunna skriva att man varit hjälpledare på sitt CV, avslutar Gustav nöjt.


Riksidrottsförbundet på besök hos IFK Luleå för att ta del av föreningens erfarenheter.

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss