Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Projekt för att öka antalet invandrare i de styrande rummen

03 SEP 2013 19:25
Få invandrare får plats i föreningar och förbunds styrelser. Det vill Norrbottens Idrottsförbund ändra på. I projektet Egenmakt och ledarskap söker vi nu 20 personer med utomeuropeisk bakgrund som ska få chansen att förbereda sig inför styrelseuppdrag.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:57

Få invandrare får plats i föreningar och förbunds styrelser. Det vill Norrbottens Idrottsförbund ändra på. I projektet Egenmakt och ledarskap söker vi nu 20 personer med utomeuropeisk bakgrund som ska få chansen att förbereda sig inför styrelseuppdrag.

- Vi söker intresserade, nyanlända personer som gärna vill delta i och utveckla föreningslivet inom länets idrott, säger Ingvar Lundholm, projektledare för Egenmakt och ledarskap, som drivs med stöd av EUs Integrationsfond, Luleå kommun och Landstinget.

- Man behöver inte själv vara aktiv idrottsutövare, men kanske har du barn som utövar idrott eller helt enkelt vill bidra genom att leda och organisera. Vi riktar oss främst till den som redan har ett permanent uppehållstillstånd.

Projektet genomförs i nära samarbete med ett antal föreningar som blir "faddrar" för en eller flera personer. Under 2014 kommer deltagarna att ta plats i en förenings styrelse som trainee och få tillfälle att lära sig hur arbetet fungerar. Samtidigt få de möjlighet att driva ett eget, mindre projekt med stöd av föreningens erfarna medlemmar. Målet är därefter att personen ska bli invald som ordinarie medlem i en förenings styrelse.

- Idrottsrörelsen i Sverige bygger på ideella insatser, vilket innebär att man inte får betalt för arbetet. Däremot är det en jättechans att bygga upp ett socialt nätverk som är värdefullt i andra sammanhang. Alla utbildningsinsatser i projektet är kostnadsfria för deltagarna. Det är en bra chans att komma in det svenska samhället, säger Ingvar när han beskriver vinsterna med att dela i projektet.

Den som blir antagen får utbildning i grundläggande föreningslära och en förenings styrelsearbete via SISU Idrottsutbildarna. Behövs tolk går det att ordna.

- När det kommer in människor från andra kulturer i föreningens styrande rum  breddas kompetensen. Föreningen vitaliseras genom nya sätt att tänka. Det blir en energikick där verksamheten kan få nya infallsvinklar, menar Ingvar.

- Vi ser att representationen av invandrare i styrelserna behöver öka. Valberedningarna har en viktigt roll i det arbetet. Det finns många kompetenta människor som aldrig får chansen.

Vill du veta mer eller anmäla intresse för deltagande?

Kontakta:
Ingvar Lundholm
070-350 75 29
This is a mailto link

Ingvar Lundholm

 

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss