Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

SM-veckan till Piteå 2016

14 JUN 2013 20:07
Idag jublas det i Piteå. Orten har i knivskarp konkurrens utsetts till värd för SM-veckan vinter 2016. Idrottsligt, massmedialt och turistekonomiskt är det en fullträff.
  • Uppdaterad: 15 OKT 2013 20:11

Aldrig förr har en SM-vecka arrangerats så här långt norrut. Inte heller har en så liten stad som Piteå fått förtroendet att stå som värd. Riksidrottsförbundet i samarbete med Sveriges Television utser arrangörer.

- Det känns helt fantastiskt, säger Jörgen Hult, varumärkesansvarig på Piteå kommun.
- Formellt söker kommunen SM-veckan, men vi har haft total uppbackning av både förenings- och näringsliv. Vi har gjort det här tillsammans, betonar Jörgen Hult.
En SM-vecka genererar stora ekonomiska värden. När Östersund arrangerade SM-veckan 2012 beräknades det massmediala värdet uppgå till 30 miljoner kronor. Därtill ska läggas det turistekonomiska värdet på 18 miljoner kronor. En SM-vecka brukar genererar 10-15 000 gästnätter bara kopplat till de tävlande.
- Det är ännu svårt att säga exakt hur stort arrangemanget blir. RF utser arrangör och sedan är det upp till varje Specialidrottsförbund att bestämma/ansöka om att få vara med i Piteå. Vi bedömer att vi har möjlighett att arrangera tävlingar i drygt 20 olika idrotter , förklarar Jörgen Hult.
Processen med att välja värdstad startade Riksidrottsförbundet och Sveriges Television redan i vintras. Sex städer ansökte om att blir värdstad för SM-veckan vinter 2015 eller 2016: Falun, Gällivare, Luleå, Piteå, Örebro och Östersund.
Under våren bearbetades ansökningarna och Luleå, Piteå, Örebro och Östersund utsågs till finalister. Under våren besökte RF och SVT orterna för att titta närmare på arenor och andra förutsättningar för SM-veckan. Örebro utsågs till arrangör för vinterveckan 2015 och Piteå drog alltså det längsta strået 2016.
Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss