Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Annemari Johansson Tommy och Tommy från Skatteverket

Gör rätt med skatten

2015-02-27 10:30

Skatteverket har utsett särskilda idrottsinformatörer som ska ge föreningarna stöd i skattefrågor.
  • Skapad: 27 FEB 2015 10:30

Sedan några år tillbaka är Tommy Lindgren Skatteverkets kontaktperson för idrottsföreningarna i Norrbotten. Det är till honom man ringer när man känner sig tveksam eller behöver få mer information.

Många intäkter är skattfria, men inte alla

-Idrottsföreningar behöver inte betala skatt på inkomster som har ett naturligt  samband med föreningens verksamhet, exempelvis bidrag från kommunen, LOK-stöd, medlemsavgifter, sponsorpengar, souvenirförsäljning, entréavgifter och kioskförsäljning vid idrottsevenemang, säger Tommy Lindgren när han reder ut begreppet om vilka inkomster som är skattefria och vilka som inte är det.

- Inte heller inkomster från bingo, basarer, fester eller insamlings- eller försäljningskampanjer beskattas. Det är intäkter som idrottsrörelsen av tradition  har haft som inkomstkälla.

Föreningen behöver ha kunskap om vilka intäkter som är skattefria. Alla är det inte. Exempelvis räknas inte takskottning som hävdvunnen inkomst och  anses inte heller ligga i naturlig anknytning till föreningens verksamhet.

- Här behöver föreningen vara vaksam för att slippa skattesmällar. Om andelen beskattningsbara intäkter överskrider 25 % av föreningens totala intäkter, så måste föreningen betala skatt från första kronan. Låt säga att föreningens skattebefriade intäkter är 100 000 kr, då kan föreningen skotta tak för 25 000 kr utan att skatta. Men är medlemmarna duktiga och skottar tak för 40 000 kr, då blir det skatt på hela summan, 140 000 kr. Är de skattebefriade intäkterna däremot 200 000 kr kan föreningen skotta tak för 50 000 kr utan problem.

Lagkassor ett ofog

I sammanhanget nämner Tommy Lindgren ofoget med så kallade lagkassor, där enskilda lag i föreningen öppnar egna bankkonton och undanhåller medel från föreningens bokföring. Det blir svårt att få en rättvis bild av föreningens ekonomi och kan även ge negativa skattekonsekvenser. Lagkassorna innehåller ofta skattebefriade sponsorstöd och intäkter från försäljning, den typ av intäkter som är viktig för föreningen i den meningen att andra, icke skattebefriade intäkter kan bli större utan skattekonsekvenser.

Missförstånd kring kontrolluppgifter

Kontrolluppgifter vållar också föreningar huvudbry.

- Vi upplever att mindre föreningar inte har koll på det här med kontrolluppgifter och idrottsarvoden. De betalar ut ersättningar, men lämnar inte kontrolluppgifter till Skatteverket, i tron att de måste betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag, säger Tommy.

- Men för idrottsarvoden, exempelvis ersättningar till en domare eller idrottare, så behöver föreningen inte göra skatteavdrag eller betala arbetsgivaravgifter för ersättningar upp till ett halvt prisbasbelopp per år, vilket motsvarar 22 250 kr.

Om allt går rätt till får domaren en kontrolluppgift och ersättningen förtryckt i sin deklaration. Hen kan ha fått många olika kontrolluppgifter om hen haft domaruppdrag i flera föreningar. Men eftersom domaren har rätt att göra avdrag för utrustning, kläder och resor till och från matcher så blir det sällan någon skatt för individen.

Vill hjälpa istället för att jaga fel

- Jag tycker att idrottsföreningarna ska kontakta oss om de har frågor och vara med på de informationsträffar vi genomför tillsammans med Norrbottens  Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

- Vi är inte ute efter att ta reda på vilka föreningar som har gjort, eller gör fel, vi är intresserade av att det ska bli rätt från och med nu och framåt, säger Tommy Lindgren hjälpsamt.

Länk till skattebroschyrer, kontaktuppifter m.m.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss