Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Annemari Johansson Sara Kristiansson och Katrin Bagge

Samarbete ger framtidstro i Jokkmokk

2015-02-20 16:51

Det började med bildandet av Föreningsalliansen Jokkmokk, en organisation som avlastar ortens föreningar tröttsam administration. Nu är man också i full gång att utveckla en mötesplats för unga.
  • Skapad: 20 FEB 2015 16:51

2011 bildades Föreningsalliansen Jokkmokk (FAJ). Målet var att samordna den ideella sektorn och få så många föreningar som möjligt att flytta sin administration till FAJ. Idag är 25 föreningar med, varav tolv köper tjänster. De två första åren drevs verksamheten i projektform. Numera står organisationen på egna ben och redovisar till och med ett litet plusresultat. Jokkmokks Kommun Kultur och Fritid ger FAJ ett litet verksamhetsbidrag för att de anser att samordningen har många  positiva effekter för föreningslivet.

- Vi har en kanslist som jobbar heltid med föreningarnas bokföring och medlemsregisterhantering. Hon sprättar post, bokför och levererar balans-, resultatrapport och årsbokslut till flera föreningar. Det har blivit lättare att få personer att ta på sig kassörsuppdrag i föreningen, eftersom de frikopplats från det praktiska arbetet, säger Katrin Bagge som var en av initiativtagarna till FAJ.

Hos FAJ kan föreningarna få hjälp med att skapa rutiner  kring medlemsregisterhanteringen och föreningar med anställda slipper krånglig löneadministration.

Mötesplats Östra

Utvecklingen av Mötesplats Östra blev Katrin Bagges nästa utmaning. Fyra föreningar i kommunen hade drivit mötesplats Östra med projektmedel från Norrbottens Idrottsförbund. Några kvällar i veckan höll man öppet för spontanidrott. Idén var bra, men föreningarna hade svårighet att bemanna tillfällena. Det ville Katrin Bagge tillsammans med FAJ och Jokkmokks Kommun Kultur o Fritid hitta en lösning för. Tankarna sammanflätades med drömmar om att bilda en pool av föreningarnas anställda, där FAJ blir arbetsgivare och har en arbetsledningsfunktion för att nyttja personalresurserna klokare. Olika funktioner och arbetsuppgifter ska kunna stötta upp och hjälpa varandra.

- Vi lämnade in en projektansökan till Mucf, tidigare Ungdomsstyrelsen och fick projektet beviljat. Vi är naturligtvis jätteglada, berättar Katrin som är projektledare och jobbar tillsammans med ytterligare en person för att förverkliga projektet.

Ungas röster tas tillvara

Ungas medinflytande har hög prioritet i projektet. Högstadieelevernas högsta önskan var en mötesplats, ett café, som kan komplettera idrottsaktiviteterna. Eleverna har fått vara med att designa och utforma caféet tillsammas med en arkitekt och Jokkmokks Kommun har ställt upp med en lokal som just nu byggs om och. Om två månader är det invigning för en träffpunkt som förhoppningsvis ska locka även andra än ungdomar.

Sparbanksstiftelsen tror på idén

Sparbanksstiftelsen i Jokkmokk bidrar med 289000 kr till bland annat caféets inredning. En satsning som Sara Kristiansson, kontorschef på Sparbanken Nord

Katrin Bagge och Sara Kristiansson trycker på att samverkan är viktigt för att lyckas. Integrationen i Jokkmokk har ansökt om och beviljats medel under ett år av Länsstyrelsen till en fritidsledartjänst på 100% under ett år. Den som anställs ska utveckla verksamheten tillsammans med Kultur och Fritid och FAJ. Klart är redan att badet kommer att öppnas på helgerna, istället för som nu, bara två kvällar i veckan.

- Vi ska bilda ett husråd som ska fylla huset med verksamhet. Nu är det upp till vad ungdomarna vill tillsammans med fritidsledarna, säger en nöjd och märkbart stolt Katrin Bagge.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss