Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND

Debatt: Fler måste få chansen att idrotta

2019-04-08 15:04

Några stapplande skär på isen i nya skridskor eller springandes runt en löparbana i duggregnet. Barn, unga och vuxna samlas kring något att lära sig om, en idrott, men det slutar ofta med så mycket mer.
  • Uppdaterad: 08 APR 2019 15:04

I idrotten hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Vi får kunskaper för livet som inte sällan är mycket mer än bara den direkta idrottsutvecklingen utan vi får språkkunskaper, nya vänner, kunskap om föreningsliv, demokrati, värdegrund och även sociala koder. Det leder ibland till jobbmöjligheter tack vare det utökade nätverk som kommer på köpet i idrottsgemenskapen. Idrotten är en av landets bästa integrationsmotorer.

Det mervärde som idrottsrörelsen skapar är fantastiskt. Våra idrottsföreningar har genom åren erbjudit prova-på-aktiviteter, undervisning i svenska, familjedagar och naturvistelser för att lära sig mer om allemansrätten och vad som går att plocka i skogen. Många har också funnits med i gemenskapen som funktionärer vid evenemang.

Totalt sett har idrottsrörelsen anordnat hundratusentals aktiviteter i nästan samtliga av landets kommuner riktat till nyanlända och asylsökande. Tack vare ett förstärkt statligt stöd har vi i Norrbotten fördelat medel till 53 föreningsdrivna aktiviteter med 29 526 deltagartillfällen under 2018. Med hjälp av finansiering från Länsstyrelsens stöd för tidiga insatser för asylsökande har vi i projektet Easy going activities skapat hälsofrämjande aktiviteter för asylsökande över 18 år i Arvidsjaur, Älvsbyn, Piteå, Luleå, Boden, Kalix, Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna. Hela 41 556 deltagartillfällen genomfördes. Men för oss är det här arbetet viktigare än en siffra. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas.

Det kan finnas större eller mindre hinder för att börja idrotta och de hindren kan variera beroende på var du bor, hur mycket idrotten kostar och hur nära du har till idrotten till exempel. Hindren är individuella och det är också en del i idrottens strategi att bli ännu bättre på att göra det enklare för alla att vara med, oavsett bakgrund. Barn idrottar mer när deras föräldrar tycker att idrott är viktigt och stödjer sitt barn i idrottandet. Om vi blir bättre på att involvera och skapa intresse från föräldrarna kommer även fler barn att idrotta.

Det finns utmaningar runt om i vårt land. Här i Norrbotten har vi fortsatta utmaningar med att rekrytera flickor och kvinnor med utländsk bakgrund till idrottsföreningarna. Därför är det så viktigt att våra satsningar är långsiktiga. Det får inte bara bli enskilda korta projekt. Det är bra att regeringen nu ser stödet till idrotten för integrationsarbete som ett årligt stöd och inte tillfälligt. Vår förhoppning är att också våra regionala aktörer och kommuner inspireras till ett långsiktigt större ekonomiskt stöd, så att norrbottnisk idrott kan utvecklas på alla plan och att vi fortsatt kan vara ett starkt stöd till alla idrottsföreningar i länet.  

Genom våra idrottsföreningar ger vi fler människor möjlighet att öka sin kunskap och bildning för sin personliga utveckling och delaktighet samhället. Vår hemmaplan är klubbstugan och föreningslokalen. Där möter vi dagligen många tusentals människor. Dessa individer får möjlighet att påverka sin hälsa och livssituation genom att höja sin bildningsnivå, bygga nätverk och relationer, stärka sitt intresse och engagemang inom idrotten, vilket gör oss inom idrotten ännu starkare. I mötet med varandra bidrar vi till att göra Sverige starkare.

Katarina Halvardsson
Distriktsidrottschef
Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Katarina Halvardsson
Distriktsidrottschef
070-686 80 90

This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss