Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: Arne Forsell

Historiskt beslut: Sammanläggning av idrottens stödorganisationer

2019-04-11 20:30

Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna ska läggas samman till en organisation från och med den 1 januari 2020. Det historiska beslutet fattades vid extra årsstämmor den 11 april.
  • Skapad: 11 APR 2019 20:30

Fortsatt två tydliga uppdrag: idrott och folkbildning

SISU Idrottsutbildarna Norrbotten och Norrbottens Idrottsförbund arbetar redan tätt tillsammans – sedan flera år tillbaka med en gemensam chef, gemensam styrelse och gemensamt kansliSammanläggningen gör att vi blir en organisation med fortsatt två tydliga uppdrag: idrott och folkbildning. 

Sammanläggningen är en administrativ åtgärd och innebär ingen förändring av kärnverksamheten 

Som gemensam organisation kan vi tydliggöra vårt erbjudande, en helhetslösning för utveckling inom idrott och folkbildning över hela landet. I och med sammanläggningen får idrottsföreningen en tydligare väg in. Allt är som vanligt, fast enklare. 

SISU Idrottsutbildarna är även fortsättningsvis ett fristående studieförbund och vi kommer fortsätta att särredovisa folkbildningsstödet eftersom bildningsanslaget har ett specifikt ändamål.

Sammanläggningen sker över hela landet och från 1 januari 2020 kommer det att finnas totalt 19 distriktsorganisationer i Sverige istället för 38.


Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef, vad betyder det här i praktiken?

– Vi är ju redan ett tätt samarbete mellan Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Sedan flera år tillbaka har vi en gemensam chef och gemensam styrelse, så sammanläggningen är egentligen en rent intern grej. Det är en åtgärd för att effektivisera och tydliggöra.

Vad är det som blir effektivare med sammanläggningen då?
– Vi kommer till exempel att ha ett årsmöte istället för två, en hemsida istället för två, en arbetsgivare för alla anställda och så vidare. Jag tror även att det kommer att bli tydligare för föreningarna att de har en väg in till oss istället för att tänka på att vi är två organisationer som gör olika saker. Vi tydliggör att vi kan erbjuda en helhetslösning för föreningen där vi på ett naturligt sätt knyter ihop våra kompetenser.

Kommer SISU som studieförbund att minska sin verksamhet nu?
– Nej, tvärtom är min tanke! Det finns en stor kraft i det folkbildningsuppdrag vi har och i det arbete som vi gör tillsammans med distriktets föreningar. Folkbildningen är mer aktuell än någonsin! Vi vill vara väldigt tydliga med att vi även fortsättningen har två uppdrag – utveckling och folkbildning.

Så föreningar, förbund och samarbetspartners kan fortfarande kontakta er om samma frågor och önskemål som tidigare?
– Absolut! Inga delar försvinner på grund av sammanläggningen!

Kommer ni att byta namn och logotyp också?
– Ja, det kommer vi att göra från den 1 januari 2020. Alla 19 idrottsdistrikt kommer att få en enhetlig namnstruktur och grafisk profil. Det blir tydligare att vi arbetar med samma uppdrag och är knutna till Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna central. Det är en styrka tycker vi!

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Katarina Halvardsson
Distriktsidrottschef
070-686 80 90

This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss