Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Pernilla satsar på att nå asylsökande kvinnor

2019-10-21 17:59

Pernilla Jonsson arbetar sedan några månader tillbaka som samordnare i EGA-projektet. Projektet erbjuder hälsofrämjande aktiviteter för asylsökande över 18 år. I höst ligger fokus på att nå ut till fler kvinnor.
  • Uppdaterad: 21 OKT 2019 17:59

EGA-projektet har pågått under några år och beskrivs som en succé på många plan. Men inte helt oväntat har man haft svårt att nå ut till kvinnorna, något man nu vill ändra på. Tillsammans med kollegan Mohamed Ahmed skapar Pernilla Jonsson aktiviteter och utbildningar som ska ge asylsökande en meningsfull fritid i väntan på ett asylbesked.

- Som kvinna kan jag kliva närmare målgruppen och lyssna på vad kvinnorna själva vill. Det ska inte vara ett uppifrånperspektiv, säger Pernilla Jonsson.

Som före detta säljare och utbildad hälsocoach har hon ett särskilt intresse för att hitta nycklarna till det som driver människors inre motivation. I många länder är det inte självklart att kvinnor idrottar och deltar i aktiviteter. Därför behövs det ibland en extra push och ett varsamt närmande.  

- Vi har lyssnat på kvinnorna och format aktiviteter efter deras önskemål. Nu har vi flera aktiviteter igång, bland annat gymnastikgrupper och volleyboll, säger Pernilla.

- Jobbet har verkligen slukat mig med hull och hår. Det har varit fantastiskt lärorikt att möta de asylsökande. Jag inser att livets lott är väldigt olika.

Pernilla är djupt tagen av de asylsökandes situation. Tristessen och oron som tär i väntan på besked, månad efter månad och ibland också i flera år. Att inte veta.

- Det lilla vi kan göra med våra aktiviteter betyder jättemycket för dem. Det ger mänsklig kontakt. Man blir sedd. I mötet finns så otroligt mycket.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Pernilla Jonsson

Idrottskonsultent - integration och samordnare Easy going activities
070-686 80 57

This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Mohamed Ahmed

Idrottskonsultent - integration och samordnare Easy going activities
070-686 08 77

This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss