Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Rörelsecoach ska få fart på skolbarnen

2019-09-13 16:20

Alltför många barn och unga sitter stilla. Sedan i somras arbetar Joel Abrahamsson som rörelsecoach för vår rörelsesatsning i skolan.
  • Skapad: 13 SEP 2019 16:20

Riksidrottsförbundet har i fått ett uppdrag av regeringen att göra en satsning som gör att skolbarn rör sig mer under skoldagen. Regelbunden fysisk aktivitet ska förbättra barnens hälsa, välbefinnande och skolresultat.

I Norrbotten är det Norrbottens Idrottsförbund som ansvarar för satsningen som riktar sig till elever i årskurs F-6, deras lärare och föräldrar.

- Mitt uppdrag är att besöka skolor för att inspirera till rörelse. Jag ska få skolan att se vinningen i att bygga in rörelse under och i anslutning till skoldagen, säger Joel Abrahamsson som har ett förflutet i skolans värld som fritidsassistent och elevresurs.

Han är glad över jobbet som rörelsecoach i Rörelsesatsningen i skolan där han får sprida ordet om hur viktigt det är att röra på sig. Med en bakgrund som fotbollsspelare och elitinnebandyspelare har motion blivit en naturlig del av vardagen, även sedan den aktiva karriären är över. Som blivande pappa funderar han också på hur han på bästa sätt ska föra över rörelseintresset på sin son i framtiden. Konkurrensen med sociala medier och datorer är knivskarp och gör att barn och unga lätt blir stillasittande i timmar, något som självklart är dåligt för hälsan.

- Ute på skolorna håller jag i roliga men enkla rastlekar och rörelsepauser för barnen. Det ska vara kul att röra på sig. Vi vill sprida vanan av att röra på sig och att det ska bli en vana barnet tar med sig för resten av livet.

I arbetet ingår också att tillsammans med lärarna planera för hur man lägger upp en verksamhet som bjuder in till rörelse under skoltid. Det behöver inte vara krångligt och ger så mycket glädje, friskfaktorer och positiva effekter på lugnet och lärandet i klassrummet.

Även föräldrarinformation ingår i satsningen då barnens livssituation i stor grad påverkas av vuxnas inflytande. Forskning har visat att barn som lever i välutbildade familjer med god ekonomi idrottar i större utsträckning är barn från familjer med lägre socioekonomisk status. Av den anledningen är rörelse i skolan extra viktigt. Förhoppningen är att väcka ett intresse som gör att fler inaktiva hittar till idrottsföreningarna i framtiden, även om aktiviteterna under skoldagen handlar mer om allmän rörelse än om idrott.

- Hittills har jag besökt 7 olika skolor och fler ska det bli. Om du känner att det här låter intressant för din egen skola så är du välkommen att höra av dig till mig, säger Joel.

Kontaktuppgifter

Joel Abrahamsson, This is a mailto link, 070-330 54 81

Läs mer om Rörelsesatsningen i skolan.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss